Pracovníci olomoucké radnice vyřadili z evidence žadatelů o městský byt více než 1000 lidí. Většina z nich nereagovala na výzvu magistrátu a neaktualizovala loni na podzim svoji žádost o byt. Před revizí figurovalo v databázi 2040 jmen.

Náměstkyně primátora Marcela Hanáková dnes novinářům řekla, že radnici nyní žádá o byt 940 lidí. Po revizi v databázi zůstalo 805 jmen, zbylých 135 tvoří zájemci, kteří se přihlásili loni, upřesnila náměstkyně.

Žádosti podle ní nyní ohodnotí bytová komise rady a sestaví z nich do března pořadník, který bude platit rok. "Do pořadníku se dostane asi 100 jmen. Větší počet nemá smysl, je nereálné tolik lidí uspokojit," doplnila Hanáková.

Mluvčí radnice Martin Hála řekl, že loni získalo městský byt 20 lidí z pořadníku. "Celkový počet přidělených bytů byl ale vyšší. Rada přidělovala byty v odůvodněných případech i mimo pořadník," upřesnil mluvčí.

První revizi žádostí o městský byt provedli pracovníci magistrátu v roce 2003. Před touto kontrolou databáze obsahovala zhruba 4500 jmen. "Snížení si lze vysvětit mimo jiné tím, že si část lidí zajistila bydlení sama. Je také možné, že někteří o povinnosti aktualizovat žádost nevěděli. Letos mají poslední možnost, aby tak učinili, v opačném případě z databáze definitivně vypadnou," uvedla náměstkyně.

Olomoucká radnice původně vlastnila zhruba 16.000 bytů. Asi 4000 vrátila restituentům a 6000 prodala v první vlně privatizace. Po skončení druhé vlny prodeje, kterou radnice zahájila předloni, městu zůstane asi 2000 bytů. -čtk-