Autobusové nádraží v Mělníku se zřejmě letos dočká výrazné modernizace a proměny. Jeho přestavba začala v roce 2001, letos by se měla uskutečnit zásadní rekonstrukce nástupní plochy. Na chystanou investici za 30 milionů korun chce město získat dotaci z fondů Evropské unie. "Máme velkou šanci, že uspějeme," řekl manažer rozvojových programů města Tomáš Martinec.

U tohoto typu projektu totiž město podle něj nemá v současnosti velkou konkurenci. Jako jediné ve Středočeském kraji prý dokázalo podat příslušnou žádost o dotaci již koncem minulého roku. V případě úspěchu by Mělník mohl dostat až 75 procent nákladů, tedy kolem 22,5 milionu korun. O tom, zda bude žádost úspěšná, rozhodnou příslušné úřady do konce března.

Město plánuje, že místo příliš rozsáhlé asfaltové plochy s neúměrně vysokým počtem 46 autobusových stání zde letos vznikne zastřešené nástupiště s deseti stanovišti. Analýzy podle Martince prokázaly, že tento počet bude dostatečný. Vznikne zde zároveň stanoviště městské hromadné dopravy. Tato část přeměny původní plochy bude nejnákladnější, i když vyřeší zhruba jen čtvrtinu celé plochy. "Pokud vše vyjde, mělo by se začít stavět 1. května a do konce roku by měla být hotova tato část," řekl manažer. V dalším roce by se odstranil asfalt i z dalších nevyužitých ploch nádraží a vytvořila se zde parková úprava.

Autobusové nádraží bylo postaveno v roce 1978 a již dlouho nevyhovuje požadavkům moderní dopravy. Jeho rozsáhlou přestavbu začalo město podle schválené studie v roce 2001 vybudováním veřejných záchodků. O rok později zde vznikla odbavovací hala s informačními kancelářemi, čekárnou a menšími obchůdky. Loni zde město nechalo zbourat část starých budov.

Původně radnice plánovala zahájit stavbu krytého terminálu již před třemi lety. Všechny investiční plány ale město muselo odložit po ničivé povodni v srpnu 2002. -čtk-