Rekonstrukce zázemí pro umělce za zhruba 80 milionů korun čeká letos Moravské divadlo v Olomouci. Stavební práce přinesou komplikace zejména členům souborů, pocítí je ale také diváci. Divadlo bude zřejmě muset na půl roku omezit či zrušit dopolední představení pro děti a mládež. Pokud druhou etapu rekonstrukce divadla schválí počátkem února městská rada, bude následně vyhlášeno výběrové řízení na dodavatele stavby.

"Rekonstrukce se týká jedné z budov divadla, kde se nachází mimo jiné sklad kulis či kostýmů. V objektu vzniknou nové zkušebny pro umělce, zkušebna orchestru či nový baletní sál. Zaměstnanci se tak dočkají slušného zázemí," řekl ředitel Moravského divadla Václav Kožušník.

Pokud výběrové řízení na dodavatele prací nebudou provázet komplikace, měli by část Moravského divadla stavebníci obsadit v červnu. Konec prací je naplánován na únor až březen příštího roku.

"Hledáme náhradní prostory pro zkoušky souborů. Část se zřejmě uskuteční v prostorách bývalého hodolanského divadla, jednáme i o využití některého z pavilonů Výstaviště Flora," doplnil ředitel. Aby nebyla narušena večerní představení, stavebníci budou mít od 19:30 pauzu.

Na financování rekonstrukce se bude podílet město, divadlo má přislíbenu státní dotaci 20 milionů korun. Historická budova divadla prošla rekonstrukcí v roce 1993, před čtyřmi lety divadlo upravilo hlediště. -čtk-