Stavebnictví v Jihomoravském kraji se za první tři čtvrtletí loňského roku dostalo s tržbami téměř 25 miliard korun na druhé místo za Prahu. Ve srovnání se stejným obdobím roku 2003 činil růst devět procent, což ale bylo nejméně ze všech krajů. V celé České republice vzrostlo stavebnictví o 15 procent na 192,8 miliardy korun. Oznámila brněnská pobočka Českého statistického úřadu.

Nejvyšší dynamiku v oboru zaznamenal Liberecký kraj, kde stavebnictví vzrostlo téměř o 30 procent. Jihomoravské stavební společnosti stejně jako jejich republiková konkurence přibíraly zaměstnance, jen na konci září se jejich počet zvedl téměř o pět procent na 20.000 lidí. Nejvíce pracovníků přijaly podniky na Blanensku, nejméně naopak na Hodonínsku.

Podle statistiků měly nejlepší sledované hodnoty zejména okresy Znojmo, Blansko a Brno-město. Na Znojemsku například stavbaři zvedli výrobu o 28 procent na více než 706 milionů korun. Dále se ale propadaly práce na Hodonínsku, a to téměř o devět procent, i když dosáhly 1,5 miliardy korun. Na Brněnsku ohlásilo 158 firem objem zakázek téměř 19,9 miliardy korun. Na Blanensku a Znojemsku přitom shodně působí jen 19 stavebních firem.

Jihomoravské stavební firmy zahájily novou výstavbu v objemu 22 miliard korun, což je stejně jako v celkových tržbách zařadilo na druhé místo za pražské konkurenty. Necelé dvě miliardy korun ve stavebních opravách a údržbě ale překonaly loni na konci září ještě podniky v Ústeckém a Moravskoslezském kraji.

Průměrné mzdy ve stavebnictví vzrostly v kraji bezmála o osm procent na 16.484 korun. Za celorepublikovým průměrem ale zůstaly téměř o 1000 korun. Statistické údaje se týkaly 294 firem s více než 20 zaměstnanci. -čtk-