Podmínky nájmu nebytových prostor budou v budoucnu zřejmě více záležet na dohodě nájemce a pronajímatele. Vláda totož schválila novelu zákona o nájmu a podnájmu nebytových prostor, který možnost dohody obou stran rozšiřuje. Řekl Luboš Šikula z tiskového odboru Úřadu vlády. Lidé by si tak ve smlouvě například mohli zúžit nebo rozšířit důvody výpovědí.

Na dohodě by měl záviset také rozsah oprav, které bude v objektu zajišťovat nájemce. Podle současné úpravy musí nájemce hradit náklady spojené s obvyklou údržbou. To však podle ministerstva pro místní rozvoj vyvolává potíže při určení, v jakém rozsahu se má nájemce na údržbě podílet.

Nově by nájemce měl informovat o změně předmětu podnikání pronajímatele, který musí se změnou předem souhlasit. Strany se však mohou dohodnout i jinak. U bytů, které mají souhlas pro užívání k nebytovým účelům, by měl tento souhlas zaniknout při skončení nájmu.

Důvodem navrhovaných změn je podle MMR to, že současný zákon již neodpovídá potřebám trhu nebytových prostor. Téměř ve všech lokalitách se nabídka a poptávka vyrovnala, a proto již není nutná zvýšená míra ochrany nájmu těchto prostor. Dalším důvodem je mimo jiné i přesnější vymezení souvisejících pojmů.

O návrhu novely bude rozhodovat poslanecká sněmovna, senát a musí se k němu vyjádřit také prezident republiky. -čtk-