Největšímu českému výrobci zdících materiálů, společnosti Wienerberger cihlářský průmysl (WCP), loni stouply tržby na více než 2,5 miliardy korun, což je meziroční nárůst zhruba o pětinu. K růstu přispěly výhodné podmínky na trhu hypotečních úvěrů, které zvyšovaly zájem lidí o koupi bydlení, a tím rostla i poptávka po stavebních materiálech. Novinářům to řekl místopředseda představenstva WCP Josef Kotek.

Na růstu tržeb se podle Kotka také příznivě projevil vstup do Evropské unie a očekávání růstu cen nemovitostí. "Všechny tyto změny způsobily značný nárůst našeho prodeje v květnu a červnu," uvedl Kotek. Firma proto začala dovážet zdící materiály i ze sousedních zemí, zejména z Polska, Rakouska a Německa.

V letošním roce firma očekává stejný vývoj svého hospodaření jako v roce 2004. Podle Kotka by poptávka po zdících materiálech mohla mírně růst. Zároveň však hrozí pokles poptávky kvůli dovozu zdících materiálů ze sousedních zemích a kvůli poklesu počtu hypoték.

Firma plánuje, že letos v závodech Čičenice a Řepov zavede zařízení, které sníží vypouštění škodlivých emisí. "Výše investic u každého závodu dosáhne zhruba 16 až 20 milionů korun," řekl Kotek. Loni již firma takto investovala u čtyř svých závodů. U dalších čtyř plánuje tyto investice v letech 2006 a 2007. Jde o závody Lety, Holice, Osík a Kunín.

WCP loni převzal tři výrobní závody společnosti Cidem Hranice na severní Moravě. Jsou to cihelny Kunín, Hrachovec a Štíty, přičemž v posledních dvou se nyní nevyrábí. "U cihelny Kunín počítáme s modernizací, která zvýší výrobní kapacitu a kvalitu výrobků," řekl Kotek. Tato cihelna zaměstnává 50 lidí a kapacita závodu je kolem 40 až 45 milionů cihel ročně. Důvodem dlouhodobě plánované akvizice bylo posílení pozice WCP na trhu, dodal Kotek.

Firma také postavila novou cihelnu v Jezernici na Přerovsku, ve které nyní provádí zkoušky se surovinou. Plánovaná kapacita výroby je přibližně 140 milionů cihel za rok. Nově zde vznikne 52 pracovních míst.

Do České republiky vstoupil Wienerberger v roce 1992. Společnost WCP vznikla v roce 1995 fúzí firem Wienerberger Jihočeské cihelny, Wienerberger Cihelna Hostomice a Wienerberger Moravský cihlářský průmysl. V současné době má deset výrobních závodů a zaměstnává kolem 570 lidí. -čtk-