Zchátralá brněnská vila Tugendhat, zapsaná jako cenná památka funkcionalismu v seznamech světového dědictví UNESCO, se konečně dočká rekonstrukce. Radní již podle náměstka primátora Petra Zbytka schválili smlouvu na projektovou dokumentaci se společností Omnia a Sdružením pro vilu Tugendhat. A to i přesto, že u správního úseku krajského soudu leží žaloba od skupiny architektů Škrabala, Sapáka a Gryma, kteří v soutěži na přípravu rekonstrukce vily neuspěli.

Architekti zažádali soud o odkladný účinek, tedy aby město nemohlo podepisovat smlouvy o pracích na vile, než stížnost soud projedná. Soud by měl o odkladném účinku rozhodnout co nejdříve. Podle městských radních ale správní řízení nemá na uzavírání smluv vliv.

Vedení Brna ve výběrovém řízení zvolilo Sdružení pro vilu Tugendhat. Architekti ale tendr zpochybnili u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Radnice podle Jana Sapáka chybovala například tím, že vybrala uchazeče, který neprokázal splnění kvalifikačních předpokladů. ÚOHS ale opakovaně rozhodl, že město nepochybilo. Takzvané oprávnění o autorizaci vítězné sdružení předložilo prostřednictvím subdodavatelů. Šéf antimonopolního úřadu Josef Bednář uvedl, že to je v pořádku. Ve středu architekti podali na postup ÚOHS stížnost krajskému soudu.

Veřejná obchodní soutěž je druhá od doby, kdy vilu získalo do svého vlastnictví město. Předchozí soutěž radní začátkem loňského roku zrušili po kritice České komory architektů, podle níž se autor oprav měl hledat prostřednictvím architektonické soutěže.

Vila Tugendhat byla postavena v roce 1930. Na konci války v ní měla Rudá armáda ustájeny koně. Po osvobození byla využívána k různým účelům, počátkem 80. let pak přešla do majetku města a sloužila k reprezentaci a ubytování hostů. Současný správce - Muzeum města Brna, chce uvést vilu do původního stavu včetně dobového vybavení. Rekonstrukce má podle náměstka primátora stát asi 120 milionů korun. -čtk-