Nejrušnější a největší brněnský podchod - pod hlavním vlakovým nádražím - čeká rozsáhlá rekonstrukce včetně kompletní opravy elektroinstalace. Technici nejprve prozkoumají, v jakém je vůbec stavu a poté ji pravděpodobně vymění. Právě od zkratu na elektroinstalaci shořelo před třemi lety kasino nad ústím podchodu. V ohni tehdy přišli o život tři lidé, z toho dva hasiči.

"Byli jsme požádáni správcem podchodu, Brněnskými komunikacemi, o zahájení prací, které by posoudily stav elektrorozvodů v tomto podchodu," řekl náměstek primátora Petr Zbytek. Elektrické sítě jsou vedeny v hliníku. "Je tam spousta stánků, které jsou na ně napojeny. Mají velký odběr. Správce má strach, že by mohlo dojít k požáru," uvedl Zbytek.

Odhadované náklady podle něj činí osm milionů korun. Projekt se připraví v následujících třech až čtyřech měsících, poté ho bude posuzovat zastupitelstvo. Podle náměstka to ovlivní provoz v podchodu. "Nicméně chápeme, že stánkaři v podchodu potřebují obchody, takže bychom se snažili co nejméně je zatížit," dodal.

Od loňského roku část podchodu slouží i jako noční čekárna na vlaková spojení, protože České dráhy na noc zavírají vestibul nádraží. -čtk-