Solenice na Příbramsku zahájily stavbu 21 malometrážních bytů. Vzniknou přestavbou staré ubytovny, kterou v roce 2002 zasáhla ničivá povodeň. Hotovy by měly být do konce září 2005, řekla starostka Jaroslava Švagrová.

"Podaří se tak jednak uspokojit zájem o byty, jednak napravit povodňové škody," dodala. Z celkového počtu je zatím ještě pět bytů volných. Radnice je bude přednostně přidělovat seniorům a mladým lidem.

Náklady na stavbu dosáhnou 11,5 milionu korun a hradí je Státní fond rozvoje bydlení. Obec z vlastních prostředků zaplatila vybudování elektrické přípojky a oplocení.

Solenice obecní byty neměly. Prvních 22 bytů vzniklo v roce 2003 v domě s pečovatelskou službou. Proměnila se v něj jedna z obecních budov v blízkosti Vltavy, kterou také poničila povodeň v roce 2002. Na přestavbu domu tehdy dostala obec od státu 15,4 milionu korun.

Všechna místa v domě s pečovatelskou službou jsou obsazena, obec ale eviduje další zájemce. Nabídnout jim chce proto i byty v novém objektu.

Solenice byly jednou z nejpostiženějších obcí na Příbramsku. Velká voda tam napáchala škody především na obecním majetku. Zatopila mateřskou školu, kotelnu, čistírnu odpadních vod, poštu, lékařskou ordinaci, kadeřnictví a dva nájemní domy. Zničila vodovod, obecní rozhlas, veřejné osvětlení i silnice. -čtk-