Hospodářský výsledek dvou dceřiných firem VOKD, které podnikají ve Španělsku, bude za rok 2004 vyšší nejméně o 10 milionů korun. "Oproti předloňským přibližně 20 milionům korun budeme mít hospodářský výsledek přes 30 milionů při výkonech mezi 330 až 350 miliony korun," řekl ředitel obou společností Ladislav Kaplan.

Dceřiné firmy společnosti VOKD letos ve Španělsku dokončily práce na odvodňovacím díle nedaleko města La Coruňa a díky dobrým referencím z této stavby získaly další zakázku v celkové hodnotě přes 500 milionů korun. "Jde o energetické dílo, které se skládá z 2200 metrů ražby a betonáže do kruhového profilu spolu s vyhloubením 69 metrů hluboké vyrovnávací jámy," upřesnil Kaplan.

Zároveň společnosti získaly menší, ale podle Kaplana ještě zajímavější kontrakt. "Razíme v Pyrenejích laboratoře pro jaderný výzkum. Jde o soustavu velkých komor, které mají šířku i výšku kolem 15 metrů, což je dvojnásobek běžného silničního tunelu," vysvětlil Kaplan.

Většinu zakázek firmy realizují v hornictví. Nedaleko sídla firem, které je na severu Španělska ve městě Oviedo, je poslední větší uhelný revír ve Španělsku. Šachty tam jsou vysoko v horách, lidé přesto proti těžbě neprotestují. "Všichni starostové se semkli se zaměstnanci a bojují za zachování hornictví. Tamní doly krajinu neničí. V oblasti je rozvinutá turistika, obce proto investují peníze z těžby uhlí na výstavbu turistických a cyklistických stezek a velebení krajiny," řekl Kaplan.

Vzhledem k rostoucímu počtu zakázek zřejmě firmy zvýší počet svých zaměstnanců. V současné době pracuje v obou firmách 150 Čechů a Slováků a 15 Španělů. Na začátku roku chce Kaplan přijmout další pracovníky zřejmě z Polska. "Jsou to spolehliví odborníci. Nemůžu už přetahovat další specialisty z českých šachet," řekl ředitel.

Firmu CONSTRUCCIÓN DE MINAS Y DE OBRAS SUBTERRÁNEAS založilo VOKD ve Španělsku v roce 1991. Dlouho nebylo jasné, jestli společnost prorazí, dnes už má na španělském trhu své pevné místo. Firma se začala rozrůstat, v roce 2003 dokonce založilo VOKD ve Španělsku další společnost EOSA 2002, která se zaměřuje na civilní stavby. S nově založenou firmou by Kaplan chtěl získat státní certifikát, který usnadní přístup ke státním zakázkám.

Důlně-stavební společnost VOKD ze skupiny ostravské těžební firmy OKD vykázala loni zisk 24 milionů korun při tržbách 1,49 miliardy korun. Tržby v zahraničí v roce 2003 činily 33 milionů korun proti 161 milionům o rok dříve. -čtk-