Beroun získal od Evropské unie osm milionů eur (asi 260 milionů korun) na stavbu kanalizačního sběrače. Je to 65 procent celkových nákladů. Na zbytek přispěje Středočeský kraj, Beroun, Králův Dvůr a Státní fond životního prostředí, informovala mluvčí berounské radnice Jitka Soukupová.

"V současné době zpracováváme dokumentaci pro tendrové řízení. Ta bude sloužit jako podklad pro výběr firem, které budou zajišťovat výběrová řízení na dodavatele. Se zahájením stavby počítáme v druhé polovině letošního roku," sdělil berounský starosta Jiří Besser. Dostavba a stavba stokových sítí v aglomeraci Beroun - Králův Dvůr, v níž žije 23.000 obyvatel, by měla být dokončena do 18 měsíců od zahájení stavby.

Vybudovat bude třeba 16 kilometrů kanalizace. Nově odkanalizovány budou části města Cibulka, Zavadilka a Jarov. Rozšíření kanalizační sítě umožní další budoucí rozvoj také v oblasti nad Velkým sídlištěm, kde se v současné době staví byty. Na kanalizaci se napojí také Králův Dvůr a jeho část Zahořany.

Stavba bude stát řádově 410 milionů korun. Na berounskou čistírnu odpadních vod, jejíž kapacita 36.780 uživatelů je využita ze 70 procent, se nově napojí 7000 uživatelů. -čtk-