Počet schválených hypotečních smluv klesl v Británii v listopadu na devítileté minimum 77.000. Jde o nejnižší množství od září 1995, což potvrzuje, že se britský trh s hypotékami rychle ochlazuje. Údaj zveřejnila britská centrální banka.

Říjnový údaj banka revidovala nahoru, a to na 85.000 schválených hypotečních smluv. Podle ekonomů vzrůstá pravděpodobnost, že centrální banka ponechá úrokové sazby beze změny ještě několik měsíců.

Ekonomové se obecně shodnou v tom, že počet schválených hypoték je dobrým indikátorem, kterým směrem se budou vyvíjet ceny domů. Vzhledem k tomu, že klesají i spotřebitelské úvěry, analytici předpovídají trhu s bydlením další pokles.

Čisté hypoteční půjčky se v listopadu zvýšily jen o 6,46 miliardy liber po revidovaném říjnovém nárůstu o 6,93 miliardy. Listopad tak přinesl nejnižší přírůstek od června 2002.

Británie od listopadu 2003 zvýšila úrokové sazby již pětkrát, naposledy v srpnu. Podle ekonomů ponechá centrální banka základní sazbu na 4,75 procenta i v dalších měsících, napsala agentura Reuters. -čtk-