V říjnu letošního roku by se měli motoristé dočkat otevření nového úseku dálnice D1 od Vyškova do Mořic a prodloužení této trasy až za obec Vrchoslavice. Ředitel brněnského závodu Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Josef Černý řekl, že loni šlo na stavbu asi 1,6 miliardy korun, když celkové náklady na ni představují zhruba šest miliard korun.

V letošním roce by měl Státní fond dopravní infrastruktury uvolnit na stavbu zhruba 800 milionů korun. Černý doplnil, že úsek z Mořic ke sjezdu za Vrchoslavice přijde asi na 660 milionů korun.

Stavba dálničního úseku z Vyškova do Mořic začala v roce 2002. Prodloužení až za Vrchoslavice pak podle Černého znamená uspíšení výstavby dalšího úseky z Mořic do Kojetína. Brněnský závod ŘSD také na jihu Moravy připravuje další stavby na budoucí i současné trase dálnice D1 a věnuje se i rekonstrukcím dálnice. Loni utratil závod na jihu Moravy zhruba dvě miliardy korun, uvedl Černý.

Nový úsek dálnice by měl v budoucnu pokračovat do Lipníka nad Bečvou, kde se napojí na chystanou dálnici D47 z Lipníka nad Bečvou do Bohumína. -čtk-