V prvním týdnu měsíce října se na Výstavišti Černá louka v Ostravě uskutečnila ojedinělá výstava s nomenklaturou stavba, interiéry, nábytek, bytové doplňky a bydlení pod názvem Dům a byt s podtitulem Výstavy pro vaše lepší bydlení. Za své čtyři dny konání přilákala akce více jak 11.500 návštěvníků. V prostorách víceúčelového pavilonu A, který byl zaplněn do posledního místečka, se prezentovalo 112 prestižních vystavovatelů z Česka, Slovenska, Polska a Rakouska. Na více jak 3.600 m2 hrubé výstavní plochy společnosti nabízely své produkty, služby a novinky na trhu. Firmy byly oborově rozděleny do jednotlivých hal podle druhu své činnosti. V hale NA1 se prezentovaly firmy se stavební tematikou. Zájemci o stavbu nebo rekonstrukci svého bydlení nebyli v žádném případě zklamáni. K vidění zde byly jak okna, dveře, podlahy, vrata, obklady, dlažby, zabezpečovací technika, zateplení budov, tak i sauny, schody, nátěrové hmoty, kotle apod.

Sekce nábytku byla umístěna v hale NA2 a nabízela atraktivní sortiment. Přehlídka špičkového nábytku, vestavěných skříní, sedacích souprav, kuchyní, postelí, obývacích stěn, dětského nábytku byla doplněna bytovými předměty, uměleckými obrazy, závěsy, záclonami, koberci, aranžmá z květin a osvětlením. Krátce řečeno, bylo se na co dívat. Důstojnost celé akce podpořila prestižní soutěžní přehlídka GRAND PRIX Obce architektů 2005 a tradiční bienále nesoutěžní přehlídky regionální tvorby V. salon architektů - Ostrava. Pro odborníky byla připravena autorská přednáška ing. arch. Petra Valenty, člena kolektivu ateliéru D.R.N.H., v. o. s., Brno, který obdržel titul Grand Prix Obce architektů 2005 za objekt Rekreační a sportovní areál Kraví hora. Neméně významné bylo i oficiální vyhlášení 4. ročníku odborné soutěže Fasáda Moravskoslezského kraje 2005, která je pod patronací hejtmana Moravskoslezského kraje ing. Evžena Tošenovského. Pod garancí doc. ing. Zdeňka Tomana, CSc. z VŠB - Ostrava se první den výstavy uskutečnil seminář Racionalizace vytápění a úspory energie panelových a bytových domů, který byl určen jak odborné, tak laické veřejnosti. Česko-polská smíšená obchodní komora i u letošního ročníku uspořádala Obchodní misi polských firem, které se zúčastnila necelá dvacítka firem z Polska. Ve dnech 6. a 7. října se na výstavišti uskutečnilo 6. regionální kolo Soutěže středních odborných učilišť - obor instalatér.

Pro podnikatele bylo připraveno po celou dobu výstavy odborné poradenské centrum Svazu českých a moravských výrobních družstev s nosným tématem - Náhradní plnění za zaměstnávání osob se zdravotním postižením. Zajímavou akcí, nejen pro odborníky, byla konference Developerské projekty Moravskoslezského kraje, která představila projekty roku 2005 a 2006. Organizátorem byla společnost Concept 2M. Důležitou součástí doprovodného programu pro návštěvníky byla poradenská místa, kde bylo možno konzultovat nejrůznější dotazy ohledně úprav interiérů i exteriérů. Jedním z nejoblíbenějších témat byla opětovně rekonstrukce koupelen. Poradna „Koupelna snů“ byla od otevření do ukončení výstavy neustále v obležení tazatelů, a to doslova. I ostatní poradenská místa měla stále plno práce. Odborníci z poradny „Profesního cechu obkladačů“ poradili, jak správně položit obklady a dlažbu. Poradna „Šikovné ruce“ nabízela plno zajímavých a jednoduchých tipů, jak si nápaditě dotvořit bydlení. Ti, kteří mají problémy s bydlením, jistě nezapomněli navštívit odborníky v poradně „Sdružení nájemníků“. Každým rokem se výstava obohacuje o nová aktuální témata. V letošním roce se na výstavě objevily hned tři nové poradny. „Bydlení v barvách“ - místo, kde odborníci poradili vhodné použití barev v interiéru i exteriéru. Poradna „Rekonstrukce panelových a bytových domů“, kde bylo možné získat komplexní informace od A do Z z oblasti rekonstrukcí a pomoc při zafinancování a kompletní dodávky realizace. Třetí novinkou byla poradna „Cechu kamnářů“. Zde se mohli zájemci dozvědět návrh řešení pro vytápění rodinných domů a chalup krbem či kamny.