Společnost Autodesk oznámila, že podepsala smlouvu o koupi společnosti Alias, která se zabývá vývojem 3D grafických technologií, a to za 182 milióny dolarů v hotovosti. Akvizice rozšíří odbornost a nabídku Autodesku v oblasti navrhování spotřebních produktů a automobilů a také v mediálním a zábavním průmyslu. Autodesk počítá s dokončením transakce během následujících čtyř až šesti měsíců.

Autodesk touto akvizicí získává vysoce talentovanou skupinu jednotlivců, spoustu technologií a skvělou sadu produktů,“ řekl Carl BASS, provozní ředitel společnosti Autodesk. „Technologie firmy Alias míří na naše nejdůležitější trhy a doplňuje synergii našeho byznysu v oblasti navrhování a médií. Naši zákazníci mezi návrháři požadují větší možnosti vizualizace, animace a publikování. Naproti tomu zákazníci z oblasti médií a zábavy čím dál více využívají data z našich návrhových aplikací v televizních, filmových a herních projektech. Spojením technologií a nadaných odborníků obou společností budeme lépe schopni nadále přinášet řešení, která řeší nejsložitější potřeby našich zákazníků.“

Firma Alias, založená pod jménem Alias Research v roce 1983, sídlí v Torontu v Kanadě. Mezi její zákazníky patří nejvýznamnější zábavní a výrobní společnosti světa, například Industrial Light & Magic, DreamWorks SKG, Nintendo, General Motors a BMW. Tržby společnosti Alias za fiskální rok, který skončil 30. června 2005, byly 83 milióny dolarů.

Produktová řada firmy Alias zahrnuje řešení pro skicování, animaci, vizuální efekty, navrhování, modelování, rendering a revidování. Alias MotionBuilder je produkt pro animaci trojrozměrných postav, Alias FBX se široce využívá při výměně a používání 3D obsahu a aplikace Maya získala Ocenění filmové akademie. Tyto produkty doplní nabídku Autodesku pro segmenty filmu, videa a interaktivních her. Alias StudioTools – software pro různé návrhové úkoly od 2D skic až po produkční modely – rozšíří řešení Autodesku pro výrobu o vyspělé funkce průmyslového navrhování a špičkové vizualizační možnosti. Produktové řady firmy Alias bude Autodesk nadále vyvíjet ve spojení se svými produkty a technologiemi.

Tato akvizice má využít přednosti obou společností,“ prohlásil Doug WALKER, prezident a generální ředitel společnosti Alias. „Zákazníci Aliasu získají užitek z investic do výzkumu a vývoje ve výši 300 miliónů dolarů a zároveň budou mít přístup k novým produktům a technologiím. Autodesk a Alias budou společně poskytovat produkty a služby, které dají formu skvělým nápadům ve fantastickém světě filmu i v továrnách.“

Společnost Autodesk v tuto chvíli nedokáže odhadnout budoucí dopad této transakce na zisk na akcii podle principů GAAP. Z toho důvodu Autodesk nezměnil žádný z dříve vydaných odhadů finančních výsledků.

O společnosti Alias

Alias jako přední inovátor 3D grafické technologie vyvíjí oceňovaný software, vývojová a školicí řešení pro film a video, hry, web, interaktivní média, automobilový průmysl, průmyslové navrhování, školství a vizualizaci. Společnosti Alias|Wavefront udělila Akademie filmových umění a věd 1. března 2003 Oskara za rok 2002 za vědecký a technický úspěch při vývoji softwaru Maya, profesionální aplikace pro 3D animaci a efekty. Alias také nabízí širokou řadu služeb pro nové i vyspělé uživatele v nejnáročnějších prostředích. Její výukové a školicí nástroje, podpora a profesionální služby pomáhají zvládat přísné termíny produkce.

Mezi zákazníky společnosti Alias v zábavním průmyslu patří: CNN, Digital Domain, Disney, Electronic Arts, Industrial Light & Magic, Factor 5 LLC, Midway Games, Nintendo, Pacific Data Images (PDI)/DreamWorks SKG, SEGA, Sony Pictures Imageworks, Square Enix Co., Ltd., Warner Feature Animation a Weta Ltd. Mezi její zákazníky v oblasti navrhování patří AT&T, BMW, Boeing, Fiat, Ford, General Motors, Honda, Italdesign, Kodak, Kwikset, Mattel, Price Pfister, Renault, Rollerblade, Sharp, Trek Bicycle, Teague a Timex.

Společnost Alias má ústředí v Torontu, vývojové centrum v Santa Barbaře a pobočky po celém světě. Další informace najdete na adrese www.Alias.com.

Zdroj: Autodesk