Jubilejní třicáté pokračování stavebního a technického veletrhu STAVOTECH Olomouc se uskuteční ve dnech 3. – 5. listopadu 2005 v pavilonu A olomouckého Výstaviště Flora. Listopadový veletrh Stavotech je nejen největší stavební výstavou na podzim na Moravě, která přináší bohatou nabídku stavebních materiálů a technologií. Již po několik let za sebou je jeho součástí řada doprovodných výstav, konferencí, seminářů a prezentací. Na nich mohou najít stavaři, investoři i individuální stavebníci spoustu nových myšlenek, nápadů a informací…

Co tedy pořadatelé ze společnosti Omnis Olomouc, a. s., návštěvníkům letos připravili? Olomoucké dny architektury a stavebnictví (ODAS) jsou multižánrovou akcí vedoucí k propagaci a popularizaci architektury a stavebnictví. Akce se uskutečňuje pod záštitou České komory architektů a její program je bohatý - ve výstavní části návštěvníci zhlédnou přehlídku diplomových prací studentů fakult architektury, profilové přehlídky projekčních společností Stavoprojekt Olomouc, a. s., a Moravia Consult Olomouc, a. s., nerealizované projekty architektů Olomouckého kraje. Naposledy se představí prezentační panely všech 67 zúčastněných staveb soutěžní přehlídky Stavba roku 2004 Olomouckého kraje.

Výstavu „Litomyšl a soudobá architektura aneb Průvodce po stavbách a dění, které je v Litomyšli provázelo,“ doplní diskuse, která se uskuteční ve čtvrtek 3. 11. za účasti emeritního starosty Litomyšle ing. Miroslava Brýdla, ing. arch. Aleše Buriana, ing. Antonína Dokoupila a dalších architektů, kteří zde mají své realizace. Na ni naváže zajímavá beseda nesoucí nezvyklý název „Program obnovy města“ a v jejím podtitulu si můžeme přečíst: Téměř každý zná program obnovy vesnice. Nepotřebují historicky výjimečná města něco podobného? Tedy program na uchování svého svébytného charakteru, své jedinečnosti a autenticity? Aby se v budoucnu jejich návštěvníkům nezdála všechna stejná. Moderuje Mgr. Michal Bartoš – SEV Sluňákov, Magistrát města Olomouce a jeho hostem bude autor Tančícího domu ing. arch. Vlado Milunič a další hosté z ČVUT a ERA 21.

Témata pátečních diskusí jsou také zajímavá - ing. arch. Milan Obenaus představí „Nové Brněnské nádraží a související stavby". Poté ing. arch. Stašek Žerava a ing. Petr Mičola otevřou diskusi na téma „Výstaviště Flora Olomouc - leštění rodinného stříbra“ - historie a budoucnost olomouckého výstaviště očima architektů.

Také je připravena čítárna a vycházka známými i neznámými architektonicky zajímavými stavbami Úřednické čtvrti Olomouce. Pro zájemce je připravena v Informačním centru veletrhu Stavotech Olomouc v pavilonu A průvodní brožura s popisem vytipovaných staveb.

Již pátým rokem Stavotech provází krajská přehlídka investičních příležitostí RegionInvest, kde se mimo jiné nachází prostor pro prezentaci měst a obcí Olomouckého kraje. Představí se zde i oceněné obce krajského kola soutěže Vesnice roku. Akce se uskutečňuje pod záštitou hejtmana Olomouckého kraje.

EKOENERGIE je výstava a konference pro využití obnovitelných zdrojů energie. V rámci konferenční části bude ve čtvrtek probíhat seminář „Zateplování staveb“ a v pátek cyklus přednášek „Jak vytápět levně a ekologicky“ s využitím obnovitelných zdrojů energie.

Podzimní veletrh STAVOTECH a souběžně probíhající výstavy a prezentační akce jsou bohatým zdrojem hodnotných informací i inspirace, nenechte si tedy ujít příležitost a zavítejte na olomoucké Výstaviště Flora 3. - 5. listopadu mezi 9:00 – 18:00 hodinou, v sobotu jen do 17:00 hodin. Více informací o veletrhu naleznete na http://www.omnis.cz.