Mezinárodní veletrh Aqua-therm, který proběhne na pražském holešovickém Výstavišti od 22. do 26. listopadu, se stal svátkem pro vystavovatele i návštěvníky. Na tento veletrh přicházejí všichni, kdo mají zájem o obory vytápění, klimatizace, měřicí, regulační a ekologické techniky. Za 12 let trvání veletrhu se sem vracejí nejen profesionálové, ale i koncoví uživatelé, kteří hledají moderní a úsporné systémy a řešení pro stavbu, rekonstrukci či modernizaci svých domovů. Aqua-therm nabídne nejen pestrou přehlídku 400 vystavujících firem, ale i poradenská střediska, vedená špičkovými odborníky. Nosnými tématy letošního Aqua-thermu budou zvyšování účinnosti využívání energie, využívání alternativních (zejména obnovitelných) zdrojů energie a zabezpečování komplexních služeb pro inteligentní budovy.

Pro ty, kteří veletrh navštíví letos poprvé, je třeba uvést, že zde vystavují výrobci, dovozci, velkoobchody, montážní, projekční a servisní firmy v oborech: kotle a ostatní zdroje tepla, otopná tělesa, odvody spalin, čerpadla, ventilátory, potrubní systémy, klimatizace, větrání, chlazení, měření, regulátory a stále žádanější ekologické systémy. Každopádně veletrh poskytne širokou nabídku produktů, které svou vyspělou technologií jsou schopné reagovat na zvyšující se ceny energií.

Veletrh se stane přehlídkou posledních novinek ve svém oboru, a to především technologií, které snižují náklady na energie a zároveň zvyšují komfort bydlení.

Například firma Viessmann představí kompaktní energetickou věž, jejímž základem jsou inovativní topné systémy - kondenzační technika, technika tepelných čerpadel, řízené větrání obytných prostor s tepelným čerpadlem využívajícím odpadní vzduch. Všechny tyto systémy fungují s podporou solárního okruhu pro vysoký komfort pitné vody. Kompaktní energetické věže jsou kompletně smontovány a připraveny na připojení. Pro jejich umístění stačí malý výklenek o půdorysu kuchyňských spotřebičů.

Další novinkou je třeba kondenzační technika od firmy Vaillant. Její prioritou je snižování spotřeby energií při vytápění a ohřevu teplé užitkové vody. Kondenzační kotle spotřebují ve srovnání s konvenčními kotli o cca 15 % energie méně a obsah škodlivin oxidů dusíku NOX je snížen na minimum. Firma Vaillant nabízí dvě řady kondenzačních kotlů - závěsné kotle ecoTEC na vytápění, ke kterým lze snadno připojit zásobník na teplou užitkovou vodu, a stacionární kotle ecoCOMPACT s vestavěným 100l vrstveným zásobníkem.

A do třetice je možno zmínit centrální zařízení (doslova v jedné skříni) pro větrání a využití odpadního tepla, které nabízí firma Stiebel Eltron. Je úsporné a šetrné k peněžence i životnímu prostředí. Jádrem přístroje je tepelné čerpadlo vzduch – voda. Teplý vzduch odsávaný z kuchyně, koupelny a WC odevzdává svoje teplo přímo do výparníku tepelného čerpadla, jehož teplota je díky činnosti chladicího okruhu hluboko pod bodem mrazu. Přenos tepla je tak velmi účinný a rekuperace téměř 100%. Teplo, vytvořené tepelným čerpadlem, je jednak k dispozici pro podlahové topení, jednak ohřívá vodu ve vnitřním 300litrovém zásobníku, kde lze dosáhnout teploty až 60 °C.

Čerstvý vzduch je nasáván zvenku přímo do místností přes stěnové ventily. Ty obsahují prachový a pylový filtr, tlumič hluku a nastavovatelnou klapku, kterou se upraví průtok vzduchu.

Mezi další novinky lze zařadit elektrokotle ve špičkovém technickém provedení, které reaguje na kolísavé napětí. Tyto produkty jistě ocení obyvatelé venkova a příměstských oblastí, kde je kolísání napětí bohužel dost častým jevem. Veletrh představí dále nejnovější systémy pro podlahové, stropní i stěnové vytápění, inovované designy radiátorů a také nové modely krbových kamen. Na své si přijdou i zájemci o nejmodernější typy plynových průtokových ohřívačů s plně automatizovaným provozem a regulací výkonu. Co se týče klimatizace, výrobci chystají přehlídku řady modelů ve splitovém provedení, ať v rodinných domech, nebo v kancelářích. V sanitární technologii se budou prezentovat nové typy odstředivých čerpadel pro mnoho aplikací, navržených a zkonstruovaných pomocí počítačové výrobní technologie. Za zmínku stojí i biologické čistírny odpadních vod, zejména ty, které byly vyrobeny z recyklovatelného materiálu.

Součástí veletrhu je konference TZB v hale D, jejíž přednášky jsou zdarma přístupné pro všechny zájemce. Bude se zabývat úsporami ve vytápění, problematikou pasivních domů, větráním a chlazením obytných budov.

Pro větší pohodlí návštěvníků bude zřízená bezplatná autobusová doprava ze stanice metra Nádraží Holešovice přímo do areálu Výstaviště. Další aktuální informace poskytne server www.tzb-info.cz.

Otevírací doba veletrhu Aqua-therm Praha: 22.- 25. listopadu 10:00 – 18:00 hod., 26. listopadu 10:00 – 16:00 hod. Vstupné: Denní 60,- Kč, zlevněné 30,- Kč, permanentní 120,- Kč.