Dřevěné divadlo Globe umístěné ve výstavním areálu v pražských Holešovicích shořelo. Replika alžbětinského divadla postavená v roce 1999 byla požárem zcela zničena. Maroldovo panorama a další objekty stojící v bezprostřední blízkosti objektu plameny nezasáhly. Podle dostupných informací si požár nevyžádal oběti na životech a nikdo nebyl zraněn, řekl ČTK mluvčí pražských hasičů Vít Pernica.

Škoda je odhadnuta na 15 milionů korun. Příčina požáru zatím není známa a vzhledem k rozsahu požáru se bude zřejmě zjišťovat dlouho a obtížně, uvedl mluvčí.

Do boje s ohněm bylo nasazeno šest sborů. Když hasiči dorazili na místo, bylo divadlo celé v plamenech, soustředili se proto především na ochranu objektů stojících v bezprostřední blízkosti divadla - Křižíkova pavilonu "B" a Maroldova panoramatu bitvy u Lipan.

Vznik požáru ohlásil signální systém technického dispečinku areálu ve 02:50, o pět minut později informovala služba hasiče, kteří na místo přijeli ve 03:02. Požár byl lokalizován za 45 minut.

Otevřením divadla Globe se Praha v roce 1999 stala po Londýnu a německém Neussu třetím evropským městem, které oživilo jedinečný divadelní prostor alžbětinské epochy. Autory projektu neopláštěného, ale zastřešeného dřevěného skeletu s neobyčejnými akustickými vlastnostmi byli architekti Tomáš Kulík a Jindřich Smetana.

Činnost divadla všek od počátku provázely finanční a provozní problémy. Největším úspěchem bylo zřejmě v roce 2001 uvedení Shakespearova Richarda III. v režii Vladimíra Morávka s Pavlem Zedníčkem a Miroslavem Donutilem v titulní roli. Potíže se probloubily poté, co Výstaviště zasáhly v létě 2002 povodně a velká voda poničila i divadlo. V poslední době byla scéna uzavřena.

-ČTK-