Návrhy architektů na budoucí vzhled Václavského náměstí v Praze budou vystaveny v Martinickém paláci na Hradčanském náměstí. Téměř tři desítky studií, které v soutěži posuzovala odborná porota, si budou moci lidé prohlédnout od tohoto pondělí do 6. ledna, informoval ČTK mluvčí radnice Prahy 1 Jan Šlajs.

Soutěž jednoznačně vyhrál návrh ateliéru Cigler Marani Architects. Odborná porota vyzdvihla na studii to, že vychází z historie náměstí, je přitom současná a velmi citlivá.Návrh přidává na náměstí druhé řady stromů, prostředek plochy nechává pro pěší promenádu, nebo tramvajovou trať. Rozšiřuje chodníky, parkující automobily by podle studie z náměstí zmizely. Návrh také omezuje počet stánků. Prostoru nepřestává dominovat socha svatého Václava a budova Národního muzea.

Městští politici říkají, že spodní část náměstí by mohla získat novou tvář za tři až čtyři roky. Jeho horní část by se mohla dočkat úprav za pět až šest let.Výstava v sídle útvaru rozvoje města v Martinickém paláci bude přístupná ve všedních dnech od 09:00 do 16:00.

Zdroj: ČTK