Na sedačky, židle, skříně, světla a další bytové vybavení se soustředila pozornost designérů od prvopočátku. Poněkud opomíjeným tématem ale byla po dlouhou dobu koupelna. Přitom se jedná o důležitou místnost pro relaxaci a uvolnění, kde se očišťujeme a nabíráme sílu pro tělo i duši. Se vzrůstajícím zájmem o koupelnu roste i kvalita designu koupelnové keramiky a věhlasní návrháři se předhánějí v nápaditých řešeních.

Návrh keramiky jako výzvaDesignér je u návrhu keramiky nucen myslet opravdu komplexně, aby výsledný produkt byl symbiózou všech požadavků. I pro zkušeného designéra jsou tedy umyvadla, klozety a bidety náročným úkolem. Koupelnová keramika navíc musí být nadčasová, a to hned ze dvou důvodů. Je vyráběna mnoho roků v rozsáhlých sériích a za druhé bude koupelna tvořit součást vašeho bytu po několik desítek let. Proto například přední výrobce koupelnové keramiky a vybavení koupelen, švýcarská společnost Laufen, oslovuje pro své zakázky zásadně významné světové návrháře. Díky tomu najdete v sériích keramiky Laufen skvosty designu od emocemi nabytého Il bagno Alessi až po sérii Laufen se širokým spektrem uplatnění.

Design za dobrou cenuKrédem pro sérii Laufen, jejímž otcem je designér Peter Wirz, vedoucí studia Process Product Design, se stal „demokratický design“. Princip „demokratického designu“ je veden optimalizací výrobních nákladů, aby kvalitně zpracovaná keramika s autorským designem byla dostupná širokému okruhu zákazníků.

Laufen v praxi ukazuje, že dobrý design nemusí nutně znamenat vysokou cenu. Právě tato vlastnost předurčuje set pro široké uplatnění nejen v individuálních projektech, ale i v bytové a administrativní výstavbě. Tomu nahrává i šíře sortimentu keramiky, ze které si vyberou nejen zájemci o netradiční pravoúhlé tvary, které přináší Laufen pro A. Naproti tomu Laufen pro B nabízí výrobky klasičtějšího střihu v mnoha variantách. Posledním zástupcem je úsporný Laufen pro C určený do stísněných prostor, aby i do těchto míst mohl proniknout kvalitní design.