Moderní sídliště včetně nákupního a zábavního centra v Modřanech či multifunkční projekt Prague Marina v Holešovicích jsou některé z pražských projektů za několik miliard korun představených v letošním roce. Vedle hlavního města se developerské aktivity rozvíjejí zejména v Brně.

"V Brně očekáváme další výstavbu především industriálních a kancelářských prostor," uvedl pro ČTK analytik společnosti CB Richard Ellis Michael Hynšt. Letos se zde stavěly například Brno Business Park, Spielberk Office Center nebo administrativní budova Vienna Point. Maloobchodní trh je v moravské metropoli podle něj již poměrně uspokojen.Developeři staví i v dalších větších městech v republice, zejména obchodní centra či moderní průmyslové areály. Nové objekty vznikají například v Plzni, Hradci Králové či Ostravě.

Největším lákadlem ale zůstává Praha. Například izraelská developerská společnost Neocity Group plánuje v Modřanech výstavbu moderního sídliště za více než tři miliardy korun. V první fázi, která by měla začít v polovině roku 2006, by mělo vzniknout kolem 400 bytů. Společnost Lighthouse Group chystá v projektu Prague Marina v Holešovicích do pěti až sedmi let výstavbu až 1000 bytů, a rovněž kanceláře, obchody a restaurace. Včetně již fungující budovy Lighthouse jde o investici přesahující 500 milionů dolarů (12,5 miliardy Kč).

K miliardovým projektům patří v Praze například také obchodní centrum Šestka, které má koncem příštího roku vzniknout v blízkosti ruzyňského letiště. Návštěvníkům nabídne přes 100obchodů, restaurace a kavárny. Více než miliardu korun dosahují náklady na výstavbu budovy Gamma v administrativním komplexu BB Centrum v Michli. Podobné náklady si vyžádá bytový projekt Slunečný vršek v blízkosti hostivařské nádrže, kde má během příštích tří let vzniknout zhruba 1200 bytů.

V Praze se developeři zajímají vedle zmíněných lokalit rovněž o Karlín, kde vzniká projekt River City Prague zahrnující kanceláře, obchody a byty. Zájem je také o Vinohrady, kde se naproti obchodnímu Paláci Flóra dokončuje administrativní budova Luxembourg Plaza. V centru Prahy na náměstí Republiky vzniká multifunkční komplex Palladium.K letos dokončeným developerským projektům patří například nákupní centrum Chodov v Praze za čtyři miliardy korun. Jde o jedno z největších obchodních center v republice, ve kterém je více než 200 obchodů včetně hypermarketu a několika restaurací. V největším administrativním projektu v republice, pražském BB Centru v Praze 4, byla otevřena budova Beta. Stala se tak osmou dokončenou budovou v tomto komplexu, jehož celkové investice dosud přesáhly pět miliard korun.

Celkově ale tento rok z hlediska developerských aktivit podle Hynšta nevybočoval z průměru. Kancelářská výstavba byla především pro Prahu spíše podprůměrná. "V roce 2005 bylo v Praze postaveno přibližně kolem 140.000 metrů čtverečních. Pro srovnání v roce 2004 to bylo zhruba 171.000 čtverečních metrů a o rok dříve asi 173.000 čtverečních metrů," poznamenal Hynšt.

V příštích letech by se ale kancelářské plochy v hlavním městě měly dále rozrůst. V roce 2006 se o to zaslouží například budova E v komplexu BB Centrum, která je určena pro společnost ČEZ či budova centrály ČSOB v Radlicích. "Ještě větší rozmach je očekáván v roce 2007, kdy by měly být na pražský trh dodány například projekty společnosti ECM," podotkl Hynšt. Patří mezi ně budova City Tower, která se stane se 109 metry výšky a 27 nadzemními podlažími nejvyšší budovou v republice.Zdroj: ČTK

Ilustrační foto: City Tower, Praha (ECM)