Eiffelova věž se svými 324 metry už za několik let nemusí být nejvyšší stavbou v Paříži. Ve čtvrti Défense by měl totiž v příštích letech vyrůst mrakodrap vysoký asi 400 metrů. Jeho výstavba je součástí plánu dalšího rozvoje Défense, který v pátek představila společnost EPAD, jež čtvrť spravuje.

Generální ředitel společnosti Bernard Bled řekl, že výstavba mrakodrapu by představovala silný signál pro zahraniční investory. Totéž očekává od plánované výstavby 500.000 čtverečních metrů nových kancelářských prostor a rekonstrukce dalších 350.000, jakož i od plánovaných úprav dopravní sítě.

Vše by se mělo uskutečnit do roku 2020. Projekt se podle Bleda bude v příštích šesti měsících posuzovat na ministerské úrovni.Bled očekává, že díky nové výstavbě přiláká Défense v příštích dvaceti letech dalších 50.000 lidí. Zatím Défense disponuje 3,3 milionu čtverečních metrů kanceláří a pracuje zde 150.000 lidí.Čtvrť byla postavena převážně v 70. a 80. letech. Zatím nejvyšší stavbou je zde 180 metrů vysoké sídlo ropné společnosti TotalFinaElf, další dominantou je 110 metrů vysoká Velká archa. Défense je čtvrť úřadů, ale jsou zde i byty. Pro svou moderní architekturu je terčem zájmu návštěvníků Paříže, ale místní obyvatelé si často stěžují na její odlidštěnost. Asi před rokem z jednoho průzkumu překvapivě vyplynulo, že jim zde kromě útulnosti chybí i výrazná dominanta.

Zdroj: ČTK