Modely nízkoenergetických domů i továrního komína přestavěného na rozhlednu představili studenti prvních dvou ročníků architektury Technické univerzity v Liberci. Modely vznikly na žádost města Desná, které se školou navázalo spolupráci již v roce 2002. Tehdy tamní starosta požádal studenty o pomoc při přípravě projektu celkového zlepšení vzhledu města v Jizerských horách a přestavby základní školy.

"V pracích studentů je mnoho odvážného, netradičního ale i realistického. Nemáme peníze na to, abychom se jejich návrhů striktně drželi. Určitě z nich ale budeme čerpat při dílčím zadání," řekl starosta Desné Marek Pieter, který spolupráci s univerzitou považuje za velmi užitečnou a v budoucnu v ní chce pokračovat.

Modely domů i rozhledny chce Pieter představit i desenským občanům na výstavě v tamním kulturním středisku. "Potom je předložím stavební firmě, která by měla stavbu realizovat," poznamenal starosta. Firma by podle něj měla postavit zhruba dvě desítky domů.

"Chceme, aby výstavba domů měla určitý ráz, vhodný pro Chráněnou krajinnou oblast Jizerských hor, proto volíme postup prodeje celého pozemku a výstavby jedním investorem," vysvětlil záměr starosta. Přednostně chce nízkoenergetické domy nabídnout k trvalému bydlení. "Vzhledem k vyšší prodejní ceně ale nevylučuji možnost prodeje k rekreačním účelům," dodal Pieter.

Návrhy domů i rozhledny vytvořili studenti jako seminární práce. Modely jsou vyrobeny z nejrůznějších materiálů a doplněny velkými výkresy. Studenti navrhují stavět ze všech dostupných materiálů - ze dřeva, cihel i betonu. "Některé návrhy jsou dost odvážné, jiné jsou zase střídmé, všechny jsou ale realizovatelné, to je jen otázka peněz," řekl Jiří Suchomel pověřený řízením fakulty architektury. -čtk-