Nejdražší kanceláře na světě se nacházejí v Londýnské čtvrti Mayfair, kde firmy loni za metr čtvereční platily přes 1570 eur za metr čtvereční ročně. Pronájem kanceláře v Praze vyjde téměř šestkrát levněji. Vyplývá to ze studie společnosti Cushman&Wakefield Healey&Baker (CWHB), podle které si druhé a třetí místo v žebříčku nejdražších lokalit drží kanceláře v Paříži a Tokiu.

Pronájem kanceláře včetně servisních poplatků v Paříži loni stál až 945 eur za metr čtvereční. V Tokiu se za nejlepší prostory platilo 723 eur. V Praze nájemce za nejlepší kancelářské prostory loni platil ročně až 270 eur za metr čtvereční.

Skokanem roku se stal Hongkong, který se vyšvihnul o 12 příček na pátou pozici. Za pronájem kanceláře včetně servisních poplatků zde firmy loni vydaly 637 eur za metr čtvereční, což je meziroční nárůst o více než sto procent. "Především banky a finanční instituce využily historicky nízkých cen za pronájem k přestěhování do kvalitnějších kanceláří," uvádí studie. Letos experti z této firmy očekávají další nárůst cen, i když ne tak mimořádný jako loni.

V České republice zůstalo loňské nájemné včetně servisních poplatků proti roku 2003 beze změny, přesto se republika posunula o tři příčky nahoru na 29. místo. "Za tento posun vděčíme hlavně poklesu cen v některých lokalitách, které se loni umístily před námi," uvedl vedoucí pronájmu kancelářských prostor v české pobočce CWHB Andrew Thompson.

Ve střední Evropě zůstává podle studie nejdražší lokalitou Polsko, kde pronájem prvotřídní kanceláře stojí až 325 eur za metr čtvereční a rok. Následuje Maďarsko s 287 eury a třetí místo v tomto regionu zaujímá Česká republika s 270 eury.

Kancelářský trh začal v loňském roce směřovat k mírnému oživení. Nájmy vzrostly, nebo zůstaly stabilní ve dvou třetinách sledovaných lokalit. Rok předtím přitom polovina lokalit zaznamenala propad cen.

"Oživení světové ekonomiky se na trhu kancelářských prostor promítlo zvýšením poptávky po moderních prostorách v atraktivních lokalitách, což zpětně vede ke zvýšení nákladů za pronájem," poznamenal Thompson.

Letos očekávají odborníci CWHB v prvotřídních lokalitách v klíčových světových lokalitách růst nájemného. "Ten bude způsobený jak nedostatkem kvalitních kancelářských ploch, tak rostoucí poptávkou," uvádí. Zájem by měl údajně přijít zejména ze strany nájemců, kteří chtějí výběrem nových prostor zvýšit produktivitu a snížit náklady.

Do srovnání kancelářských prostor je zahrnuto celkem 210 lokalit ve 47 zemích světa. Zveřejňovaný žebříček uvádí ceny za pronájem, tedy nájemné včetně servisních poplatků, ve 45 nejdražších lokalitách světa. -čtk-