Akcie lucemburské realitní společnosti Orco Property Group zahájily první den působení na pražské burze strmým růstem. Kurz za necelou hodinu obchodování přidal až šest procent na 1304 koruny, poté se mírně vrátil na 1289 Kč, uvedla burza. Objem obchodování není příliš velký, dosahuje asi 76 milionů korun. Podle Lukáše Dufka z Komerční banky lze postupně očekávat další růst cen akcií.

Společnost Orco posílila domácí trh jako druhá zahraniční emise v historii po rakouské Erste Bank. Orco v ČR vlastní firmu IPB Real, jejíž tržby tvoří většinu tržeb společnosti ve střední Evropě.

Kurz akcií společnosti Orco na pražské burze vychází z jejich hodnoty na pařížském akciovém trhu. Ta se v pondělí večer pohybovala v přepočtu kolem 1230 korun. Analytici hledí na akcie firmy většinou příznivě a doporučují jejich nákup. Nejvýše, na 50 eur, tedy zhruba 1505 korun, ohodnotila emisi Patria Finance. V pondělí se k optimistickým výhlídkám přidala rovněž Erste Bank, která očekává růst na 48,2 eura (1450 Kč).

Podle Jana Langmajera z Atlantik FT však současný růst na české burze dlouho nevydrží a přijde korekce. Od oznámení emise na pražské burze prý akcie firmy posílily o 60 až 70 procent, což prý nemá reálné opodstatnění.

Ke kótaci akcií Orco se přihlásilo šest obchodníků pražské burzy. Jsou jimi Atlantik FT, Česká spořitelna, Fio, ING Bank, Patria Finance a Wood & Company. Akcie se obchodují v elitním systému SPAD v balících, takzvaných lotech. Jeden lot Orco má 500 kusů, takže na jeho pořízení stačí asi 650.000 korun. Tyto akcie tak jsou jedním z kapitálově nejméně náročných cenných papírů na trhu. Burza chtěla nastavenými podmínkami zpřístupnit akcie Orco co nejširšímu okruhu investorů. -čtk-