Prodej nových domů v USA za celý loňský rok vzrostl v celoročním přepočtu o 8,9 procenta na rekordních 1,18 milionu. V samotném posledním měsíci roku však prodej stoupl pouze o 0,1 procenta na 1,1 milionu, což bylo méně, než se čekalo. Vyplývá to ze zprávy, kterou dnes zveřejnilo ministerstvo obchodu.

Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali prosincový růst prodeje až na 1,2 milionu domů. Slabší růst je odrazem poklesu na Jihu a Jihovýchodě země. Na Středozápadě byl prodej nových domů vysoký.

Prodej domů je hlavní oporou ekonomické expanze v USA. Přispívají k tomu hlavně relativně nízké úroky z hypotečních úvěrů, které umožnily zájemcům o nové bydlení vzít si vyšší úvěr. Úroky na populární 30leté hypotéky se v prosinci mírně zvýšily na 5,75 procenta z 5,63 procenta v listopadu. Průměr za celý rok činil 5,84 procenta, což je druhá nejnižší sazba od roku 1971, kdy se tento ukazatel začal sledovat.

Průměrná prodejní cena nového domu se v prosinci snížila na 276.600 dolarů (6,38 milionu korun) z listopadových 280.500 dolarů. Při současném tempu prodeje by počet nových domů, které jsou nyní k dispozici k prodeji, stačil na 4,8 měsíce, což je nejvyšší zásoba domů od června 2000, napsala agentura Reuters. -čtk-