Zamezit takzvaným "obstrukčním spekulantům" ve vydírání majitelů nemovitostí a pozemků chtějí poslanci ODS. Novelu zákona o zápisu vlastnictví do katastru nemovitostí, která má spekulantům v jejich činnosti zabránit, bude na nadcházející schůzi v prvém čtení projednávat sněmovna. Spekulanti pracují tak, že zpochybní majetkový vztah k třeba jen malé části pozemku, čímž způsobí značné zpoždění vkladového řízení. Po zájemci o zápis pak požadují peníze za stažení žaloby.

"Než soud případ prošetří, nemůže katastrální úřad zapsat nového vlastníka do katastru nemovitostí," řekl předkladatel novely poslanec ODS Miloš Patera. Varuje, že tyto účelové žaloby o určení vlastnictví, které mají zablokovat převod práv na katastrálním úřadu, jsou zneužívány čím dál častěji.

Cílem novely je proto zrychlení vkladového řízení a vyloučení vlivu spekulantů. "Zjednodušeně řečeno, soud by měl ihned vydat předběžné opatření, které vkladové řízení nezablokuje na dlouhou dobu. Vzhledem k obratnosti obstrukčních spekulantů při protahování řízení jsou zaznamenány případy, které jsou vedeny i několik let," uvedl Patera.

"Nejsme oprávněni posuzovat, zda mají žalující pravdu, či ne. To přísluší jen soudu. Samozřejmě lze tohoto postupu zneužít. Je to způsob, jak někomu znepříjemnit nakládání s majetkem. Podání této žaloby stojí pouze 1000 korun. Kdyby to byla procenta z ceny nemovitostí, možná by si to mnozí rozmysleli," řekla již v polovině října ředitelka Katastrálního úřadu pro Karlovarský kraj Jitka Stoklasová.

Patera je přesvědčen, že novela zákona parlamentem projde bez větších problémů. Jiný názor má ale vláda. Soudí, že návrh zákona nepřispívá k posílení právní jistoty občanů. "Jeho přijetí by nutně vedlo ke zpochybnění spolehlivosti skutečností zapisovaných do katastru nemovitostí," tvrdí ministři. Vláda se také obává, že by návrh ve svém důsledku mohl vést ke zvýšení administrativy u správců daně z převodu nemovitostí, spojené s vracením již zaplacených daní z převodů nemovitostí. -čtk-