Stavební výdaje ve Spojených státech se v loňském roce zvýšily o devět procent na 998,38 miliardy dolarů především díky soukromé výstavbě. Zaznamenaly tak nejprudší nárůst od roku 1996. Vyplývá to ze zprávy ministerstva obchodu.

V samotném prosinci stavební výdaje meziměsíčně stouply o 1,1 procenta díky rekordním výdajům na soukromou bytovou výstavbu. Prosincové tempo růstu překonalo očekávání analytiků, kteří počítali se zvýšením o 0,5 procenta. Ministerstvo však revidovalo listopadový růst na 0,3 procenta z původně ohlášených 0,4 procenta, píše agentura Reuters.

Ministerstvo již v pondělí oznámilo, že prodej nových domů v USA za celý loňský rok vzrostl o 8,9 procenta na rekordních 1,18 milionu. V samotném posledním měsíci roku však prodej stoupl pouze o 0,1 procenta, což bylo méně, než se čekalo.

Prodej domů je hlavní oporou ekonomické expanze v USA. Přispívají k tomu hlavně relativně nízké úroky z hypotečních úvěrů, které umožnily zájemcům o nové bydlení vzít si vyšší úvěr.

Úroky na populární 30leté hypotéky se v prosinci mírně zvýšily na 5,75 procenta z 5,63 procenta v listopadu. Průměr za celý rok činil 5,84 procenta, což je druhá nejnižší sazba od roku 1971, kdy se tento ukazatel začal sledovat. -čtk-