Jedna z největších českých hypotečních makléřských firem Hyposervis vstoupila na slovenský trh. Česká firma získala 60procentní podíl slovenského Hypocentra navýšením základního jmění o 2,4 milionu na 3,4 milionu slovenských korun. Informoval o tom ředitel Hyposervisu Milan Roček.

"Pro Hyposervis bylo dokončení této akvizice mimořádně významné vzhledem k očekávanému vývoji na Slovensku," uvedl Roček. Hyposervis očekává v nejbližším období výrazný rozvoj realitního a hypotečního trhu na Slovensku. V nejbližších dvou letech by se jen v Bratislavě měly uskutečnit desítky bytových projektů, zatímco poptávka na trhu představuje 10.000 až 15.000 bytů. Své působení chtějí přitom na Slovensko rozšířit developeři jako GE Capital Group a Orco Property Group, s nimiž Hyposervis již v České republice spolupracuje.

Slovenské Hypocentrum je prvním hypotečním makléřem v zemi a na trhu působí od dubna 2004. Zájemcům zprostředkovává hypotéky, zastupuje je v komunikaci s bankou, úřady nebo pojišťovnami. Zatím zajistilo hypoteční úvěry přes 100 milionů korun, letos by se jejich objem mohl zvýšit až na 400 milionů Sk.

Celkový objem poskytnutých hypotečních úvěrů na Slovensku zatím dosáhl 48,8 miliardy korun. Hypotéky se na Slovensku poskytují od roku 1997. Český Hyposervis působí od roku 1999 a zatím zprostředkoval přes 2500 hypoték v objemu 3,1 miliardy českých korun. -čtk-