Pět cen si mezi sebou rozdělily nejlepší fasády vybudované loni v Moravskoslezském kraji. Porota ocenila fasády hotelu Atom, bytového domu v Ostravě-Hrabůvce, sídla firmy GMProject v Opavě, panelového domu v Ostravě-Zábřehu a hasičské zbrojnice v Ostravě-Fifejdách. ČTK to řekla pořadatelka soutěže Vlaďka Marková ze společnosti MAY reklama. V soutěži Fasáda Moravskoslezského kraje letos porotci hodnotili 38 přihlášených budov.

Nový plášť hotelu Atom odměnili architekti speciální cenou za

netradiční renovaci fasády s využitím nových materiálů a materiálových a konstrukčních postupů.

V kategorii bytových domů získal hlavní cenu dvoupodlažní

objekt v Ostravě-Hrabůvce v Jubilejní ulici. Opravu fasády si zaplatili sami obyvatelé.

V konkurenci čtyř panelových domů zvítězila fasáda domu v

Ostravě-Zábřehu v Horymírově ulici, kterou navrhl Josef Březina. Investorem stavby bylo Stavební bytové družstvo Nová huť.

Ocenění v kategorii správní a průmyslové objekty si odnesly

opavský GMProject za rekonstrukci historické budovy, ve které firma sídlí, a město Ostrava spolu s firmou Stavos Stavba a architekty ze společnosti Idea Ateliér, kteří se podíleli na opravě fasády hasičské zbrojnice v Ostravě-Fifejdách.

V kategorii rodinné domy letos porota cenu neudělila.

"Kvalita provedení rekonstrukcí všech nominovaných objektů byla na stejné úrovni, žádná z nich nepřevyšovala svou výjimečností ostatní," řekla Marková.

"Akce nám pomáhá u laické veřejnosti, není totiž vždy lehké

přesvědčit nájemníky, aby si nechali udělat kvalitní fasádu," řekl ČTK předseda stavebního bytového družstva Nová huť Radomír Prešer. Podle něj většinou nájemníci tíhnou jen k obyčejnému zateplení, přitom zasklení balkonů nebo barevné olemování oken může s malými náklady přinést viditelné zlepšení prostředí na sídlišti.

Architekti hledali nejlepší fasádu v kraji už potřetí.

"Vzrůstající zájem stavebních firem i investorů nás přesvědčil, že soutěž má smysl. I když si to neuvědomujeme, opravené fasády v posledních letech podstatně mění prostředí našich měst," řekl ČTK pořadatel Jiří Zerzoň.