Českomoravská záruční a rozvojová banka loni podpořila opravy panelových domů zárukami a úrokovými dotacemi úvěrů v celkové hodnotě 997 milionů korun, což bylo v porovnání s rokem 2003 o třetinu více. Zejména družstvům a společenstvím vlastníků banka poskytla 118 záruk za 602 milionů korun a úrokové dotace za 395 milionů korun, uvedl na tiskové konferenci ředitel ČMZRB Ladislav Macka. Bankovní záruky umožnily žadatelům získat úvěry na opravu paneláků v hodnotě 891 milionů korun, dotace pak podpořily úvěry v souhrnné výši 1,31 miliardy korun. Zájem o podporu je přes meziroční růst podle Macky nízký. Vadu banka nevidí na straně podmínek podpůrného programu, ale v malé informovanosti a náročnosti oprav domů.

Zhruba čtyři podpory z pěti loni obdržela bytová družstva, 12

procent připadlo na společenství vlastníků bytových jednotek a kolem šesti procent získaly obce. Družstva nejvíce využívají záruky za úvěry, poněvadž jsou pro banky méně důvěryhodná. Čerpání dotování úroků zase převažuje u obcí, doplnil Macka.

Předloni ČMZRB poskytla 96 záruk v celkové hodnotě 484

milionů korun, čímž podpořila úvěry za 745 milionů korun. Udělených úrokových dotací bylo 92 v hodnotě 261 milionů korun k úvěrům v součtu za 793 milionů korun.

Program na podporu revitalizace panelových domů spustila

banka v listopadu 2001, celkem se ČMZRB podílela na opravách zhruba 30 tisíc bytů. K největším projektům patří Orlová a Svitavy. ČMZRB je státní rozvojovou bankou pro podporu malého a středního podnikání, infrastruktury a další části ekonomiky vyžadující veřejné zdroje. Zdroj: ČTK