Premiérovi Jiřímu Paroubkovi se nelíbí, že se české stavební firmy při snaze proniknout na trhy řady zemí Evropské unie potýkají s velkými překážkami, a to například v podobě daňových doplatků či komplikací v personální oblasti. Podle Paroubka by proto měla Česká republika zavést administrativní bariéry, které by stejným způsobem ztížily přístup zahraničních stavebních firem na tuzemský trh. Paroubek chce kvůli tomu vytvořit meziresortní skupinu.
"My samozřejmě můžeme vyjednávat a zkoušet se dostat na německý nebo rakouský trh, ale osobně tomu moc nevěřím, pokud neuděláme jednu věc. A sice, pokud se nebudeme chovat stejně. Jde o to, abychom byli stejně striktní například v pracovněprávní oblasti nebo jiných oblastech," řekl dnes Paroubek na semináři pořádaném při příležitosti stavebního veletrhu ForArch.
Kromě pracovněprávní oblasti by se podle Paroubka mohly zamýšlené úpravy legislativy týkat i daní. "Slyšel jsem některé příklady toho, jak jsou třeba v daňové oblasti dožadovány po našich firmách, které působily na německém stavebním trhu, určité daňové doplatky. Tam mám na mysli tu legislativní činnost," uvedl Paroubek.
Podle Paroubka si české stavební firmy ztěžují také na to, že mají velké problémy přicházet na zahraniční trhy se svými pracovníky. "Stejným způsobem, myslím si, administrativních překážek, se musíme chovat i my. Aspoň do té doby, než ta druhá strana pochopí, že se chceme také na ten trh dostat. Jestli liberalizovat, tak liberalizujme všude po celé Evropě, nebo aspoň v tom našem okolí," uvedl Paroubek.
Snahu zahraničních stavebních firem ucházet se o zakázky v ČR Paroubek přisoudil stagnaci stavebních trhů v západní Evropě. Rostoucí zájem zahraničních stavebníků o výběrová řízení v ČR prý Paroubka překvapil. "I to, jakým způsobem jsou podseknuty ceny. Jim (zahraničním stavebním firmám) jde asi v tuto chvíli se sem dostat, dosáhnout určitého obratu a ani jim zřejmě nejde primárně o zisk," podotkl Paroubek.
Na ztížený přístup na trh EU si nedávno postěžoval prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví (SPS) Václav Matyáš. Jako příklad uvedl Německo, kde mohou čeští podnikatelé vystupovat pouze jako subdodavatelé domácí firmy. České firmy musejí v Německu také získat pro své zaměstnance pracovní povolení.
Práce českých firem v zahraničí představuje z celkové tuzemské stavební výroby, která loni stoupla asi na 330 miliard korun, zhruba 1,5 procenta. Pokud by se ochranářská opatření unie vůči českým stavbařům uvolnila, vzrostl by tento podíl podle SPS asi na tři až pět procent.
Matyáš dodal, že se stále častěji objevují zahraniční společnosti v soutěži o tuzemské veřejné zakázky. V současnosti sice ze soutěže většinou odstoupí, do budoucna lze ale čekat, že počet těchto firem bude v tuzemsku stoupat.
Českému stavebnictví se daří. Loni zaznamenalo růst o 9,7 procenta po předloňských 8,9 procenta. Letos si podle odborníků připíše kolem pěti až šesti procent. Růst vykazuje stavební výroba nepřetržitě pět let.-ČTK-