Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku by stížnosti českých majitelů domů kvůli regulaci nájemného mohl začít posuzovat už v letošním roce. Záležet bude na tom, kdy vynese rozsudek v případu majitelky domu vůči Polsku a zda poté český případ projedná ve zrychleném řízení. Prohlásil to místopředseda Občanského sdružení majitelů domů Milan Krček, který se ve středu jednání soudu ve Štrasburku v polském případu účastnil.

Konečný rozsudek evropského soudu v případu Francouzky polského původu Marie Hutten-Czapské, která se kvůli regulaci nájemného soudí s polským státem, se očekává za dva až tři měsíce. V Paříži to potvrdila tisková služba soudu. Čeští majitelé domů tuto kauzu považují za precedent a předpokládají, že po vynesení rozsudku se soud začne zabývat i českými stížnostmi. Rozsudek vůči polskému státu je proto enormně zajímá a k dnešnímu jednání do Štrasburku vypravili autobus.

"Veřejné slyšení dnes trvalo 2,5 hodiny a vedle naší delegace zde byli i zástupci majitelů domů z Estonska a velká skupina soudců z Polska," řekl Krček. Evropský soud již v prvním stání potvrdil, že Polsko porušuje vlastnické právo tím, že neřeší problém regulace nájmů. Středeční odvolací řízení podle Krčka toto pravděpodobně potvrdí. "Otázka je, jak se postaví k náhradě škod," dodal Krček.

Dosud majitelé domů z ČR podali k evropskému soudu přes 3000 stížností. Uvádějí, že regulace nájmů jim brání mít nejen zisk z vlastnictví nemovitosti, ale i uhradit náklady na běžnou údržbu. V případě úspěchu chtějí český stát žalovat o desítky miliard korun. Spokojeni nejsou ani s novým zákonem o nájemném, který podle nich odporuje nálezům Ústavního soudu a stále jim s výjimkou Prahy neumožňuje pokrýt běžné náklady. Ministerstvo pro místní rozvoj, který zákon vypracovalo, stížnosti majitelů vůči novému zákonu odmítá.

V současnosti je maximální výše regulovaného nájmu v Praze, kde v bytech I. kategorie dosahuje měsíčně nejvýše 37 korun za metr čtvereční. Tržní nájmy v hlavním městě jsou přitom čtyřikrát i vícekrát vyšší než nájmy regulované. Podle majitelů, kteří vycházejí z odborných posudků, je třeba na běžnou údržbu nemovitosti zhruba 50 korun za čtvereční metr.

Pokud nový zákon o nájemném schválí i senát a podepíše prezident, budou se regulované nájmy v ČR zvyšovat od 1. ledna 2007 v průměru o 14,2 procenta za rok až do roku 2010. Poté bude záležet na dohodě pronajímatele a nájemce. I po roce 2010 se však nájmy v regulovaných bytech budou podle majitelů domů od skutečné výše tržních nájmů lišit až o několik set procent.

Problém regulace nájemného se v České republice týká zhruba 750.000 bytů, tedy téměř pětiny trvale obydlených bytů. Soukromým majitelům patří kolem 300.000 bytů, ostatní byty vlastní obce.

Zdroj: ČTK