Ministr kultury Vítězslav Jandák minulý týden jmenoval generálním ředitelem Národního památkového ústavu teoretika Tomáše Hájka (ČSSD). Dvaačtyřicetiletý poradce ministra životního prostředí, filozof, lékař a básník, vzešel vítězně ze sedmi osob z výběrového řízení. Ministr vypsal konkurz poté, co loni v prosinci odvolal ředitele Zdeňka Nováka a s ním i deset ředitelů územních odborných pracovišť ústavu.

Za jednu ze svých priorit Hájek na tiskové konferenci označil oddělení správy státních památkových objektů od výkonu expertní činnosti a za cíl nový památkový zákon, který by odboural dvojkolejnost památkové péče, tedy dosavadní oddělení správních řízení a vypracovávání odborných posudků.Památkový ústav spravuje stovku hradů a zámků. Podle nového ředitele musí pro tuto činnost vzniknout jiná instituce. Jak poznamenal, ve výsledku to pomůže i cestovnímu ruchu."Památkovou péči je třeba vyvést z izolace a její cíle učinit srozumitelnými pro veřejnost," prohlásil Hájek. Bude rovněž usilovat o větší spolupráci s hejtmany a o získávání evropských peněz."Památková péče nesmí lpět na čisté konzervaci, musí vidět památky v kontextu současné doby," řekl Hájek. Na dotaz ČTK později uvedl, že tento názor jistě vzbudí diskuse. "Najdu však jistě spojence v památkářích působícími v krajích, kteří jsou konfrontováni s problémy dole," řekl.Zdeněk Novák, někdejší náměstek ministra kultury a "jednodenní ředitel" ústavu dodnes neví a nechápe, proč Jandák postupoval daným způsobem a proč nevypsal výběrové řízení předtím, než ho na pouhý den instaloval.Ministr v té souvislosti na dotaz ČTK dnes uvedl, že chtěl prověřit odbornou zdatnost ředitelů, tedy i Nováka. "Odvolal jsem je a pověřil řízením," připomněl. Novák se sice poté výběrového řízení zúčastnil, dnes však už jen v kanceláři balil. "Komentovat výběrové řízení nemá smysl," řekl ČTK.

Na ministerstvo životního prostředí přišel Hájek jako poradce ministra Martina Bursíka, v dalších letech pak řídil samostatné oddělení. Později se opět stal poradcem. Setrvání Hájka v úřadu připisují někteří ministerští úředníci jeho členství ve straně a jeho účasti na práci ekologické iniciativy sociální demokracie nazvané Platan.První reakce nezávislých odborníků na výběr Tomáše Hájka obsahovaly pochybnosti. Historik umění Jiří Kotalík řekl České televizi, že Hájek praktickou stránku v památkové péči nikdy nezažil. Mojmír Horyna z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy televizi řekl: "Myslím si, že má o ty věci upřímný zájem, ale obávám se, že to bude stačit málo." Hájek poznamenal, že po knize o památkové péči hledal z hlediska teorie pauzu a že nejlepší je zaplnit ji praxí, tedy zkušenostmi k napsání další knížky. Sám sebe označil za dřívějšího systémového kritika poměrů v české památkové péči.

Zdroj: ČTK