Největší český hypoteční broker, Hyposervis CZ a.s., zaznamenal meziroční nárůst objemu zprostředkovaných hypoték o 68 %. V roce 2005 zajistil tisícovce klientů hypotéky v objemu dvou miliard korun.

Fakt, že rok 2005 byl v ČR historicky nejúspěšnějším rokem co do počtu i objemu hypotečních úvěrů, komentuje předseda představenstva Hyposervis CZ a.s., Ing. Milan Roček: „Počátek roku byl velmi opatrný, lidé taktizovali a vyčkávali. Zájem o hypotéky pak rapidně vzrostl v červnu, kdy úrokové sazby významně poklesly. Během druhého pololetí už byla poptávka po hypotečním financování stabilně hodně vysoká.“

Podle Ročka bude letošní rok ještě úspěšnější než loňský, i když úrokové sazby už nebudou tak nízké jako během léta 2005. Zájemci o vlastní bydlení jsou navíc tlačeni časem: chtějí investovat ještě před rokem 2008, kdy se pravděpodobně zvýší sazba DPH na stavební práce z 5 na 19%.. Tyto zájemce motivují nejen stále velmi příznivé úrokové sazby hypotečních úvěrů, ale i dostatek kvalitních nemovitostí na českém trhu.