Tento týden by měla být podepsána smlouva mezi developerskou společností ECM a sdružením firem Metrostav a PSJ holding, která fakticky odstartuje přestavbu nejvyšší české budovy. Dosud nedostavěný mrakodrap už řadu let stojí v Praze na Pankráci. Zakázka za 1,25 miliardy korun by měla do poloviny roku 2007 přeměnit budovu na luxusní, 109 metrů vysoké administrativní centrum City Tower. Informují o tom dnešní Hospodářské noviny.Sdružení Metrostav a PSJ holding si firma ECM vybrala ve výběrovém řízení. Dalšími uchazeči byla například Skanska nebo Hochtief.V polovině příštího roku by se měla stavba bývalého Československého rozhlasu změnit na luxusní administrativní centrum City Tower. Budova bude mít 27 nadzemních a tři podzemní patra. Budou tu i obchody, restaurace a vyhlídková terasa."Kanceláře v City Tower se už nyní pronajímají za 13 až 19 eur za čtvereční metr na měsíc," řekla HN Lucie Řítkošilová z realitní společnosti CB Richard Ellis, která má spolu s dalšími firmami pronájem budovy na starosti. Nejdražší kanceláře budou od devatenáctého do 26. patra. Naopak ty nejlevnější si bude možné pronajmout maximálně do desátého podlaží.

"Určitě se jedná o jeden z významných projektů pražského realitního trhu," hodnotí přestavbu výškové budovy Philip Wood z mezinárodní realitní společnosti DTZ Zadelhoff Tie Leung.Všechny administrativní prostory v mrakodrapu - bezmála 41.000 čtverečních metrů, jsou zatím k dispozici. "Jednáme ale s řadou firem. Pokud jednání skončí úspěšně, budeme mít v následujících týdnech domluvené nájemníky na čtvrtinu plochy," uvedl v deníku manažer projektu Petr Štyler z ECM.

Realitní makléři se domnívají, že se zahájením rekonstrukce budovy bude zájem firem o pronájem kanceláří stoupat. Důvodem podle nich je nejen samotná přestavba mrakodrapu, ale i okolí, ve kterém vzniknou nejpozději do konce roku obchodní pasáže a bytové domy. V těsné blízkosti pankráckého projektu ECM navíc bude stát i obchodní centrum Arkády Pankrác. O jeho výstavbu se ale stará konkurenční developerská společnost Rodamco.V porovnání s ostatními evropskými metropolemi je Praha pro developery stále atraktivním městem, poznamenávají HN. Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí ve své zprávě uvedla, že se tu návratnost investice do výstavby administrativních center pohybuje nejčastěji od deseti do čtrnácti let.Výnosy z investice do takových komplexů sice v posledních pěti letech klesly z deseti na sedm až osm procent, ale podle analytiků je to stále ještě o jedno až dvě procenta vyšší výnos než v metropolích unie. Naopak ve východních státech - jako například v Turecku, Rusku nebo Bulharsku, jsou výnosy vyšší, je zde ale i vyšší riziko podnikání. Česko tak pro developery představuje zlatý střed. V Praze je kolem 1,6 milionu metrů čtverečních kanceláří evropského standardu. "Přibližně 13 procent z nich je volných," řekl Wood.

Foto podnoží modelu stavby: ECM

Zdroj: ČTK