Cenu pojmenovanou po významném plzeňském architektovi dostali autoři za nejzajímavější stavbu postavenou v Plzni v období 1990 až 2005. Udělování ceny by podle primátora Miroslava Kalouse mělo pomoci povznést stavební kulturu a podpořit zájem veřejnosti a investorů na vytváření staveb s vysokou architektonickou a technickou kvalitou. Cena se letos uděluje poprvé.

Vítězní autoři získali grafický list s portrétem Hanuše Zápala, certifikát o udělení ceny a 100.000 korun. Plzeňský primátor vyhlásil cenu na konci června, porotě se od veřejnosti i odborníků sešly téměř tři desítky návrhů. Byly mezi nimi rekonstrukce i stavby obytných, administrativních i firemních budov, komplexy rodinných domů a bytových zón, stavba fakulty elektrotechnické, kaple v meditační zahradě, nová budova meteorologické stanice, banka a další. Stavba hasičské stanice porotu oslovila nejvíce, protože je podle ní důkazem souladu funkce a výrazu stavby.

"U vítězné realizace centrální požární stanice porota hodnotila zejména bohulibou náplň a společenskou prospěšnost samotného zařízení, které nevystavovalo na odiv množství finančních prostředků do stavby vložené," řekl předsedající poroty Vlado Milunić.

Podle členky poroty Pavly Kordovské je stavba kombinací racionální účelové stavby s mírně hravým soudobým detailem, vyznačuje se i zvládnutým technickým a technologickým řešením. Porota rozhodovala o vítězi ve třech kolech, uvedla sekretářka soutěže Irena Langová. Do druhé fáze posuzování postoupilo 11 návrhů, do třetí, která zahrnovala důkladnou prohlídku, devět návrhů.

Stavba požární stanice na konci města směrem na Karlovy Vary se začala stavět v prosinci 2001, v roce 2004 ji začali používat profesionální hasiči. Je orientována na jih a její dominantou je cvičná věž. Nízkou horizontální část tvoří garáže a technické zázemí. Část třípodlažní budovy slouží pro provoz hasičů, v areálu je tělocvična s krytou lezeckou stěnou, venkovní závodní dráhy, hřiště, heliport a další prvky. Dispozičně i technicky jde o velmi složitý komplex, který spojuje prvky průmyslového provozu s ubytováním, školícím centrem a krizovým řízením, uvedli porotci.

Stanice přišla podle tehdejšího ředitele krajských hasičů Jaroslava Salivara na 160 milionů korun, dalších 30 milionů stály technologie. Hasiče podpořilo město, které věnovalo pozemky a projekt v hodnotě asi 25 milionů korun, Plzeňský kraj dal 12,5 milionu do stavby a interiérů stanice. Zdroj: ČTK