Stavební výroba loni zpomalila tempo růstu na 4,2 procenta z předloňských rekordních 9,7 procenta. Důvodem byla zejména vysoká srovnávací základna z roku 2004. Stavebnictví roste nepřetržitě již šest let a podle ministra průmyslu a obchodu Milana Urbana i oslovených ekonomů patří k odvětvím, které podporují ekonomický růst a zaměstnanost. Stavební úřady loni povolily vybudování nejvíce bytů od roku 1993.K růstu odvětví přispěla zejména stavba dálnic, kterých bylo rozestavěno více než 100 kilometrů. "Česká republika se snaží svou infrastrukturou dohnat západoevropské státy, což se projevuje zejména na dálničních tazích," uvedl analytik Volksbank Vladimír Pikora. Na vzestupu se podílely také projekty zahraničních investorů na obchodní a společenská centra a pokračující bytová výstavba.

"Za šest let se stavební výroba u nás zvýšila o neuvěřitelných 80 procent," poznamenal ministr Urban. Dodal, že v porovnání s okolními zeměmi je to úspěch. Rakousko za tu dobu dosáhlo asi polovičního nárůstu a v Německu či Polsku stavební výroba víceméně stagnuje."Rostoucí příležitosti stavebních firem se odrážejí v dlouhodobém nabírání zaměstnanců," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. Za loňský rok se počet pracovníků zvýšil o 4,9 procenta.Počet nově povolených bytů loni stoupl meziročně o 4,2 procenta zhruba na 41.600 jednotek, což je nejvyšší počet od roku 1993. "Objem hypoték v roce 2005 vzrostl o dalších 44 procent a na konci roku dosáhl 236,5 miliardy korun," uvedla hlavní ekonomka Komerční banky Eva Zamrazilová. Dodala, že podíl hypoték na HDP, který se pohybuje kolem osmi procent, je v evropském srovnání stále nízký. "Takže prostor pro další rozvoj hypotečního trhu a bytové výstavby v ČR existuje i do budoucna," podotkla.

Produktivita práce meziročně stoupla o 0,2 procenta. Průměrná měsíční mzda zaměstnanců ve stavebních podnicích s 20 a více zaměstnanci se loni zvýšila o 3,8 procenta na 18.923 Kč.Podle Svazu podnikatelů ve stavebnictví poroste výroba mírným tempem i letos. Přispěje k tomu další růst bytové výstavby. Počet dokončených bytů by letos mohl přesáhnout loňských zhruba 33.000, řekl generální ředitel svazu Miloslav Mašek.Ekonomové očekávají, že se letos bude tempo růstu pohybovat mezi pěti až osmi procenty. Stavebnictví pomáhají investice veřejného sektoru, peníze z evropských fondů, a příznivý vliv mají i investice firemní sféry. "V tomto směru existují ještě velké rezervy v případě projektů podporovaných penězi z EU, a tak v dalších letech můžeme očekávat další impulz pro stavebnictví," dodal Dufek.

Ilustrační foto: Sluneční město / PSJ Holding

Zdroj: ČTK