Ostravská univerzita chce, aby se na území Karoliny vybudovalo univerzitní městečko za čtyři miliardy korun. Na budoucí podobu lukrativního území v centru Ostravy již město vypsalo developerskou soutěž. Podle rektora Vladimíra Baara zůstává volná plocha asi osmi hektarů, kde by mohl kampus vyrůst. Náměstek ostravského primátora Vít Ruprich ale ČTK řekl, že tyto pozemky nejsou ve vlastnictví města.

Baar uvedl, že Ostravská univerzita má nyní 23 budov, což limituje její další rozvoj. "Pokud se chceme dále rozvíjet, je třeba koupit novou budovu, opravit ji a podobně," řekl. Obrovskou šanci v růstu univerzity vidí právě ve vybudování univerzitního městečka na Karolině.

Součástí kampusu by měly být nejen prostory pro výuku, ale také koleje s menzou, byty pro přednášející pedagogy, kongresové centrum, sportoviště či knihovna a botanická zahrada. Městečko má být vybudováno pro zhruba 15.000 studentů, nyní jich má univerzita asi 8500. Baar míní, že univerzita nebude mít problém navýšit kapacitu studentů, zájemců o studium je podle něj dostatek. Univerzita by mohla navíc rozšířit nabídku oborů, nyní jich má 180. "V Ostravě zatím nenabízíme například nic, co se týká sociologie či politologie," uvedl.

S městem univerzita o celém projektu jednala poprvé loni, tehdy však měla zájem o část území, které je nyní součástí developerské soutěže, a se svým návrhem neuspěla. Nyní chce univerzita s městem opět jednat.

Ruprich potvrdil, že se s rektorem chce kvůli záměru sejít. Město by se budování univerzitního městečka nebránilo. V první řadě však bude podle Rupricha nutné pro něj najít vhodné území. "Pokusili bychom se vytypovat nějaké pozemky na území města, které by pro ten univerzitní kampus byly zajímavé," řekl Ruprich.Finance chce univerzita získat z evropských fondů a rektor se domnívá, že právě projekt tohoto typu má velkou šanci na úspěch. Z fondu unie by mohla univerzita získat až 85 procent potřebných peněz, zbývajících 15 procent, tedy zhruba 600 milionů korun, by si musela zajistit sama. "Je tady celá řada možností, například hypotéka na stávající budovy v centru města, které rozhodně mají vyšší cenu, než je 600 milionů," uvedl Baar. Podle Rupricha by město univerzitě mohlo rovněž pomoci s přípravou žádosti pro evropské fondy.

Baar už oslovil banky, aby univerzitě pro tuto variantu předložily propočty splátek. V ideálním případě by se podle něj mohlo s výstavbou začít už v roce 2007 či 2008.Ostravská univerzita vznikla v roce 1991. Poskytuje vzdělání na čtyřech fakultách a také na Institutu pro umělecká studia, který je zaměřen na výtvarné a hudební umění. Ještě letos by se institut měl přeměnit na jednu či dvě fakulty.

Zdroj: ČTK