Nájemné v bytech s regulovanými činžemi se bude od ledna 2007 do roku 2010 zvyšovat v průměru o 14,2 procenta ročně. Normu, kterou v polovině března přijal parlament, podepsal v pondělí prezident republiky Václav Klaus. Informoval o tom tiskový odbor Hradu. Regulované nájemné se vztahuje na 750.000 bytů, což je zhruba pětina bytového fondu.

Přijatý zákon podle ministra pro místní rozvoj Radko Martínka rozmrazí situaci na trhu s byty. Právní předpis, podle něhož by se zvyšovaly ceny v bytech s regulovanými činžemi, totiž chybí nájemníkům a pronajímatelům od listopadu 2002. Majitelé tak budou moci od příštího ledna přistoupit k jednostrannému zvyšování nájmů. Stát počítá s příspěvkem pro lidi, kterým celkové výdaje na bydlení přesáhnou 30 procent a v Praze 35 procent čistých příjmů. Další pomocí bude tzv. doplatek na bydlení, který bude definovat připravovaný zákon o hmotné nouzi.

Předseda Občanského sdružení majitelů domů Tomislav Šimeček však považuje zákon o nájemném za protiústavní, což MMR odmítá. Šimeček tvrdí, že zvýšení nájmů o více než 14 procent ročně majitelům domů neumožní s výjimkou Prahy a části Brna pokrýt ani běžné náklady na provoz a údržbu. Kvůli regulaci nájmů majitelé podali ke štrasburskému soudu přes 3000 stížností. Očekává se, že stížnosti začne soud projednávat letos.

Nájmy se podle schváleného návrhu budou zvyšovat až do pěti procent tržní ceny bytu, v případě čtvrté kategorie do 4,5 procenta. Byty se podle kategorií již nerozdělují, kvůli nájemním smlouvám se s těmito termíny ale stále počítá. Za byt první a druhé kategorie by nájemník v centru Prahy měl v roce 2010 platit zhruba 90 Kč za metr čtvereční proti současným maximálním 37 Kč/m2.

V bytě třetí a čtvrté kategorie by se nájem v této lokalitě měl zvýšit na zhruba 80 Kč ze současných maximálních 22 korun za m2 u třetí kategorie a zhruba 15 Kč/m2 u nejnižší kategorie. Například v bytě o velikosti 60 m2, který spadá do původní druhé kategorie, by se měl měsíční nájem v Praze 1 zvýšit na 5370 Kč ze současných zhruba 1670 Kč.

U stejně velikého bytu čtvrté kategorie by nájem v této lokalitě měl stoupnout na přibližně 4800 korun z necelých 930 Kč placených nyní. Centrum Prahy a Brna patří k oblastem, kde by se nájmy měly zvyšovat nejvíce. V menších obcích bude nárůst pozvolnější a v některých obcích, například na Vysočině, se nepočítá s žádným nárůstem.

Podle realitních makléřů deregulace nájmů přinese pokles tržních cen. Očekávají, že v Praze by se mohly snížit zhruba o třetinu. Nyní jsou tržní nájmy v hlavním městě v průměru asi čtyřikrát vyšší než nájmy regulované. Zatímco v bytě o velikosti 60 metrů čtvereční platí nájemník s regulovaným nájmem maximálně 2220 korun bez poplatků, v podobném bytě s tržním nájemným to je 9000 korun a více.

Zdroj: ČTK