Společnosti Orco Property Group a Trigránit oznámily, že mají společný zájem o výstavbu nové čtvrti v centru Ostravy na území bývalé koksovny Karolina. Jak napsala úterní Mladá fronta Dnes, jde o zhruba 30 hektarů v těsném sousedství historického centra, kde mají vzniknout obchody, kanceláře a odpočinkové plochy. Město je nabízí formou stavitelské soutěže.

Celkové finanční náklady na realizaci projektu firem Orco a TriGránit se odhadují na 12 miliard korun. Konečná suma se může lišit podle nákladů na infrastrukturu a vyvolané investice v oblasti dopravy. V první etapě, ve které vznikne nákupní a zábavní centrum, se investice odhadují na 2,5 až tři miliardy Kč. Sdělila to společnost Orco.

Hlavním cílem projektu je rozšířit centrum Ostravy, připojit území Karoliny k historickému centru a oživit nevyužité lokality. Vzniknout by měla nová městská čtvrť zahrnující nákupní a zábavní centrum, kanceláře, byty a parky. Autorem architektonického návrhu je americko-polské Studio BOSE International, které na projektu spolupracuje s ostravským studiem Arcos.

TriGránit je významným developerem v Maďarsku a na Slovensku se smíšeným britsko-kanadsko-maďarským kapitálem. Významným akcionářem firmy je představitel rodiny Rothschildů, Nathaniel Philip Victor Rotschild, jehož majetek je odhadován na 500 milionů liber. Orco je jednou z největších stavitelských společností v Česku. O pozemky se uchází také sdružení stavitelů Passerinvest a ECE. Zájem projevila i developerská firma Sekyra Group.

Město vypsalo na území soutěž již před šesti lety. Vyhrála ji skupina polských architektů. Z projektu však nakonec sešlo a architekti se dodnes s městem soudí o právo svůj projekt realizovat.Zdroj: Orco Property Group a Trigránit