Stavovský soud České komory architektů zatím nerozhodl o tom, zda vyloučí hlavního architekta města Ostravy Jaroslava Sedleckého z tohoto profesního sdružení. Komoře se nelíbí to, že se architekt podílel na přípravě podmínek developerské soutěže na zástavbu lukrativního území v centru Ostravy, bývalé koksovny Karoliny. Komora tuto soutěž považuje za neregulérní.

"Je to složité a potřebujeme ještě nějaké doplňky, jako právní audit různých stanovisek komory a města (Ostravy)," řekl novinářům předseda devítičlenného stavovského soudu Václav Šebek. Dodal, že komora bude usilovat o to, aby celé řízení bylo ukončeno do vyhlášení výsledků soutěže, které město plánuje oznámit v polovině roku. Sedlecký se zatím k probíhajícímu řízení nechtěl vyjadřovat.Pokud by komora Sedleckého vyloučila ze svých řad, znamenalo by to v praxi, že by nemohl vykonávat ve výstavbě takové činnosti, k nimž je potřeba autorizační razítko. "To jsou například veškeré projekty, které podléhají procesu schvalování, například by nemohl navrhovat projekty, na které se musí získat stavební povolení," vysvětlil Šebek. Dodal, že na Sedleckého funkci hlavního architekta by však vyloučení z komory nemělo vliv.

Atraktivní území v centru Ostravy je dlouhodobě předmětem sporu mezi městem a skupinou polských architektů, kteří v minulosti vyhráli mezinárodní architektonickou soutěž na jeho podobu. Město však od jejich koncepce později ustoupilo a koncem loňského roku vyhlásilo developerskou soutěž. Policie se v souvislosti s územím Karoliny zabývá také trestním oznámením na možné padělání či pozměňování územního plánu. "Tento soud má samozřejmě také zjistit, jestli došlo k nějakému porušení postupu při změnách územního plánu," uvedl Šebek. Dodal však, že zkoumání policie nemá momentálně vliv na disciplinární řízení.Město Ostrava by prodejem pozemků na území bývalé koksovny Karolina mohlo získat zhruba 200 milionů korun. Celé území má rozlohu zhruba 36 hektarů, nezastavěná plocha však tvoří přibližně 30 hektarů. Zájemci mohou své projekty do soutěže podávat do 28. dubna.

Více informací www.cka.cc

Zdroj: ČTK