Víc než 1200 vystavovatelů z 25 zemí světa se představí na Stavebních veletrzích Brno 2006, které dnes začínají v jihomoravské metropoli. Součástí veletrhů je například 12. ročník Mezinárodního stavebního veletrhu, který je největším svého druhu ve střední a východní Evropě. Pořadatelé očekávají, že letos na brněnské výstaviště zavítá na stavební veletrhy až 100.000 návštěvníků. Akce trvají do 29.dubna.Součástí bude také veletrh technických zařízení budov nebo osvětlovací techniky. Uskuteční se první roční samostatného veletrhu veletrh investic, financí, realit a technologií pro města a obce Urbis Invest, který se až do loňska konal v rámci veletrhů.

Na veletrzích budou mimo jiné ukázky protipovodňových opatření, mostního tanku a celé řada ukázek k povodňové tématice. Proběhne názorné předvedení protipožárních izolací v praxi, ukázka moderní inteligentní budovy 21. století, uskuteční se mezinárodní mistrovství ČR mladých klempířů, pokrývačů a tesařů, mistrovství ČR v podlahářských pracích a soutěž „Učeň instalatér“. V době veletrhů se dále uskuteční setkání hejtmanů ČR a SR, kongres starostů a primátorů ČR. V rámci projektu Urbis Invest budou často skloňovanými tématy brownfields nebo revitalizace nádraží. Hlavní téma veletrhů – zelená energie – podpoří seminář Energie v budovách, Stavební fórum a další. Chybět nebudou ani klasické projekty jako sympozium Mosty 2006, soutěž Zlaté medaile 2006, Aura 2006, či Stavební firma roku 2005.

Pro návštěvníky je přichystána soutěž o „Střechu za vstupenku“, kdy každý kdo si zakoupí vstupenku na veletrhy bude zařazen do slosování o střechu Tondach v hodnotě 200.000,- Kč, zahraniční zájezd pro 2 osoby a o poukázky na nákup stavebního materiálu. Navíc z každé zakoupené vstupenky půjde jedna koruna na konto Nadace Terezy Maxové na podporu pomoci dětem vyrůstajícím mimo rámec biologické rodiny. Pro koncové zákazníky je uzpůsoben segment koupelen a sanitární techniky v rámci veletrhu SHK Brno, který je reakcí na stále větší zájem ze strany široké veřejnosti o tento obor.

Veletrh doprovází řada dalších akcí. Například dnešní konference Dva roky v EU se zúčastní ministr financí Bohuslav Sobotka. Na pracovním setkání se sejdou ministři pro místní rozvoj zemí visegrádské čtyřky.Návštěvníkům se představí i praktické ukázky protipovodňových opatření. Hlavními tématy bude například ochrana rodinného domku s garáží nebo kotvení plavidel za povodní.Stavební veletrhy budou pro návštěvníky otevřené od 9 do 18 hodin. Návštěvníci s příjmením, které má nějaký vztah ke stavebním řemeslům, mají po celou dobu vstup zdarma. Nositelé a nositelky jména Stavěl, Zedník a podobně tak ušetří buď 120 korun za celodenní vstupenku nebo poloviční částku za zlevněnou.

Více informací o Stavebních veletrzích na: www.bvv.cz

Foto: archiv BVV