Na okraji Plzně směrem na Klatovy vznikne obrovské sídliště pro desetitisíce obyvatel. Kromě bydlení vyrostou na 650 volných hektarech polí a luk obchody, haly s lehkou výrobou a sportoviště. Plzeňská radnice dokončí závěrem roku koncepci celého území a zahájí práce na změně územního plánu. První domy budou v Jižním městě stát za čtyři roky. Potvrdil to plzeňský primátor Miroslav Kalous.

Území je vymezené městskou částí Radobyčice, silnicí I/27 směrem na Klatovy a dálničním obchvatem Plzně. Všechny pozemky jsou v rukou soukromníků. Radnice chce vybudovat infrastrukturu celého území, která je zatím pouze podél silnic a dálnice. "Bude to investice v řádu stovek milionů korun, na níž požádáme příští rok o státní a evropské dotace," uvedl primátor. Roční investiční rozpočet Plzně je 400 milionů korun na všechny akce, což by ale nestačilo ani na stavbu sítí.

"Zastavěné území by mělo být při pohledu z ptačí perspektivy srovnatelné se Severním předměstím," uvedl primátor. V této lokalitě, která je přesně na opačné straně ve směru na Karlovy Vary a Žatec, žije nyní asi 70.000 ze zhruba 170.000 Plzeňanů. Patří tam největší sídliště Lochotín, dále komplexy bytových domů Košutka a Vinice.

Přípravu nové městské čtvrti dali nedávno schválili zastupitelé. Chtějí tak ve městě udržet občany, kteří se často stěhují do satelitních obcí okolo krajského města a přivábit do něj další trvale žijící obyvatele.

Žádné předběžné dohody se soukromými majiteli pozemků město neuzavírá. "Nástrojem, který stanoví druh i postup výstavby, bude územní plán," uvedl Kalous. Bytová výstavba se už podle něj odehrává zejména na privátních pozemcích.

Radnice podpoří výstavbu infrastruktury a pomůže při shánění dotací. Území může mít jednoho velkého developera nebo několik malých, kteří si sami dohodnou vztahy s vlastníky. Reálnější bude varianta etapové výstavby. "Základní koncepci území chceme mít do konce roku," dodal Kalous.

Dodavatelé energií vidí Jižní město jako obrovskou šanci a už se na něj intenzivně připravují. "Je to strategická záležitost," uvedl Tomáš Drápela, generální ředitel Plzeňské teplárenské, která zásobuje teplem tři čtvrtiny občanů města. Městský podnik čeká na dokončení studie území a ihned poté nabídne svoji koncepci včetně nabídky cen tepla.

Zdroj: ČTK