Nedávno přijatý zákon o deregulaci nájemného podle Lidových novin rozhýbal trh s byty. České realitní kanceláře registrují v poslední době prudký nárůst zájmu o nákup bytů, které jsou zatížené regulovaným nájemným, i s nájemníky. Nákupem bytu s regulovaným nájmem a jeho prodejem po deregulaci lze podle některých odhadů znásobit vstupní investici až třikrát, píše deník.

"Nedávno jsme prodali jeden činžovní dům s obsazenými regulovanými byty, nebýt schválené deregulace nájmů bychom ho zřejmě neprodali," citují LN šéfa realitní společnosti Nejlepší bydlení Jiřího Hommera.

Podobné zkušenosti mají i další realitky. "Poté, co byl schválen zákon o deregulaci nájmů, se poptávka po těchto bytech zvedla o 30 až 40 procent," řekl LN Marek Padevět z Pražské správy nemovitostí.

Podle něj nakupují obsazené byty s regulovaným nájemným nejen velcí, ale i drobní investoři. Deregulace totiž podle Padevěta výnos z původně regulovaných bytů výrazně zvýší.

Padevětova společnost prodává byty s regulovanou činží například v Praze průměrně za 18.000 Kč za metr čtvereční. "Po skončení deregulace se cena zvedne a přiblíží se té tržní, takže se jedná opravdu o velmi výhodné zhodnocení prostředků," řekl LN Padevět. V současné době totiž průměrná tržní cena za metr čtvereční u pražského bytu přesahuje 30.000 korun. Záleží samozřejmě na lokalitě, na velikosti a stavu bytu, ale zhruba je ten průměr mezi 28 až 34 tisíci korunami za metr čtvereční, píšou LN s odvoláním na šéfa realitní společnosti Hot-reality Petra Nožinu.

Analytik České spořitelny David Navrátil souhlasí s názorem, že rostoucí poptávka po regulovaných bytech je důsledkem toho, že očekávaná deregulace už začíná hýbat s trhem. Schválená deregulace tento typ bytů zatraktivnila, řekl LN. Míní ale, že výhodnější cena nebude trvat dlouho. Podle něj se tak nyní budou realitní kanceláře snažit tyto byty prodat co nejdříve, protože i jejich cena půjde s blížícím se startem deregulace nahoru.

Schválené uvolňování činží je plánováno od ledna příštího roku. Nájmy se budou postupně zvyšovat po dobu čtyř let průměrně o 14,2 procenta ročně. Od roku 2011 potom bude výše nájemného záviset na dohodě majitele domu s nájemníky, připomínají Lidové noviny.

Zdroj: ČTK