Hlavní město Praha prodalo od počátku letošního roku nemovitosti za víc než 860 milionů korun, což je víc, než bylo v obvyklé v uplynulých letech. V posledních osmi letech se příjmy Prahy z prodeje a pronájmů nemovitostí pohybovaly mezi 800 a 850 miliony korun. Dlouhodobě stabilní příjmy tak Praha letos překonala již v květnu. Informují o tom dnešní Hospodářské noviny.

"Bylo to způsobeno prodejem Richterova domu v blízkosti Staroměstského náměstí a prodejem parcely nedaleko Národního divadla," řekl HN pražský radní Pavel Klega. Noví majitelé za ně zaplatili přes 600 milionů korun.

Praha vlastní ještě tisíce dalších budov a pozemků. Jejich celková hodnota představuje podle hrubých odhadů asi 700 miliard korun. Jejich postupný rozprodej se podle informací deníku ještě zrychlí a město už vybírá nemovitosti vhodné k prodeji či pronájmu.

Město podle Klegy zvažuje například prodej domu v Žitné ulici, kde donedávna sídlil úřad Městské části Prahy 2 nebo domy v bývalé Grabově továrně v Libni. Další desítky až stovky milionů korun přinese městu prodej pozemků. "Chceme se zbavit veškerého majetku, který magistrát k plánovanému rozvoji města nepotřebuje," řekl Klega.

Koncem léta bude město rozhodovat o dlouhodobém nájmu Colloredo-Mansfeldova paláce a na podzim vypíše nové výběrové řízení na prodej Obecního dvora na nábřeží Vltavy. Za něj chce radnice utržit minimálně 90 milionů korun.Zdroj: ČTK