Do soutěže na stavbu nové budovy Národní knihovny se přihlásilo přes 300 architektů. Registrace zájemců, kteří chtějí svůj projekt na stavbu předložit, již skončila. První kolo vyhodnotí porota letos v říjnu, do druhého kola má postoupit osm nejlepších návrhů. Výsledky soutěže chce NK vyhlásit na jaře, začít stavět v roce 2008 a do roku 2010 by chtěla mít budovu na západním okraji Letenské pláně funkční.

Zatím tedy není zřejmé, kteří autoři se přihlásili. Počet přihlášek ale zatím odpovídá předpokladům ředitele NK i ředitele komise pro mezinárodní soutěže při Mezinárodní unii architektů (UIA) Wolfganga Tochtermanna, jenž si byl v Praze v dubnu prohlédnout pozemek pro novou budovu.Jakou stavbu Praha v podobě nové budovy knihovny dostane, bude posuzovat mezinárodní porota v čele se britskou architektkou iráckého původu Zahou Hadid. Je významnou osobností současné architektury a nositelkou Pritzkerovy ceny, která se v oblasti architektury považuje za obdobu Nobelovy ceny.

Členy poroty jsou francouzský architekt Dominik Perrault, autor nové francouzské národní knihovny, a britská architektka českého původu Eva Jiřičná. Protože se bude stavět na hranici památkového území, bude v porotě zástupce UNESCO, primátor Pavel Bém, ředitel NK a český architekt Petr Bílek.Soutěž je otevřená, vyhlašovatel tedy nikoho neosloví, ale několika slavným architektům dala NK dopisem vědět, že se soutěž koná. Mezi nimi je podle dřívějších vyjádření ředitele NK i světově proslulý autor českého původu Jan Kaplický. Ač je nyní Kaplický spolu s Jiřičnou v zahraničí nejznámějším českým architektem, v Česku zatím nic nepostavil. Hadidová se netají tím, že patří k jeho velkým obdivovatelům.Stavba nové budovy bude řešit prostorové problémy, které má Národní knihovna již od konce 19. století. Náklady se odhadují přibližně na dvě miliardy korun.

Zdroj: ČTK