Trh s byty se v následujících dvou letech výrazně změní. Na jedné straně bude klesat množství nově zahájených staveb, na druhé straně se bude zájem lidí přesouvat od malých bytů k velkému a dražšímu bydlení. Napsaly to dnešní Hospodářské noviny s odvoláním na analytiky a zástupce developerských firem.

Tento trend potvrzují i středeční údaje Českého statistického úřadu. Počet vydaných stavebních povolení se v červenci meziročně snížil o 4,7 procenta na necelých 12 tisíc.

Podle mluvčího společnosti Skanska CZ Ondřeje Šucha zájem o garsoniéry a dvougarsoniéry postupně klesá, zatímco poptávka po tří- a vícepokojových bytech roste. "V následujících letech bude zájem o velké a dražší bydlení růst. Skanska proto zařadí do nabídky i větší množství rodinných domků," dodal Šuch.

Tento trend potvrdila i obchodní ředitelka společnosti Central Group Miluše Netolická. "Některé malé byty kvůli poptávce klientů propojujeme do vícepokojového bydlení," uvedla.

Ceny bytu by se v příštím roce neměly příliš měnit. Zlevnění se nedá čekat, protože developerské firmy si na výstavbu často půjčily za konkrétních podmínek od bank. A zdražit by podle realitních makléřů kvůli velké konkurenci na trhu neměly ani byty, o které je zájem.Zdroj: ČTK