Podle dražebníka, pražské společnosti Clanroy Sales, bude muset kupec dát do opravy zchátralé budovy ze začátku minulého století desítky milionů korun.

"Jsme realitní kancelář, která zatím nemá žádný záměr, jak budovu využije," řekl ČTK kupec, který odmítl zveřejnit jméno firmy, kterou zastupoval ani místo, kde vydražitel sídlí. O budovu nádraží licitovali tři dražitelé. "Hodilo by se to nejlépe na ubytování, restaurace, galerii i na luxusní nákupní centrum," uvedl Přemysl Jirák z Clanroye.

ČD už deset let využívají pouze polovinu nádraží, zbylá část byla pro veřejnost uzavřená. V roce 1997 opravily dráhy levou budovu, na prodávané pravé, která je přes silnici, pouze střechu. Útočiště tu našlo sdružení alternativních umělců Johan, které zde pořádalo kulturní akce. Johanu skončil v polovině roku pětiletý pronájmu budovy. "Vzali jsme si na sebe kontakty a chceme jednat. Spíše ale budeme hledat náhradní prostory," uvedl Roman Černík z Johanu. Šanci by viděl v garážích pod mostem Milénia, kde už se některé akce pořádaly, nebo prostory staré nevyužité vodárny.

Podle jeho kolegyně Evy Ichové by tam alternativní scénu mohl udržet fakt, že památkově chráněná stavba má omezené komerční využití. Není možné ji zásobovat, chybějí parkovací místa a součástí prodeje nejsou žádné okolní pozemky. Do úprav budou navíc mluvit památkáři.

Clanroy dále dnes vydražil za vyvolávací cenu 160.000 korun jednopodlažní drážní domek v Plešnicích na severu Plzeňska. Naopak nikdo se nepřihlásil do licitace o modernizovanou administrativní budovu na náměstí ve Stodě na jihu Plzeňska, kde byla vyvolávací cena 20 milionů korun. "O tom, zda se dražba bude opakovat a za jakou cenu, rozhodne po Novém roce navrhovatel, tedy České dráhy," uvedla Petra Poláková z Clanroye. Podle ní je zrekonstruovaná a připravená na kancelářský provoz.

ČD startují internetový portál nabídky nemovitého majetku, na němž nabízejí nepotřebný majetek k pronájmu nebo prodeji. Zdroj: ČTK