Trh s nájmy se přitom letos nese ve znamení přibližování cen Prahy a ostatních lokalit. U bytových prostor ceny v Praze stagnovaly, růst se týkal především regionů, uvádí Adon Consulting.

Podle zástupců společnosti je to dáno tím, že trh se pořád ještě vyrovnává s obrovským nárůstem cen tržních nájmů v Praze. Ten hlavní město zaznamenalo na přelomu tisíciletí, tedy v době, kdy silné ročníky řešily bytovou situaci a vlastnické bydlení bylo těžko dostupné. Ceny nájemného v Praze stagnují od hypotečního boomu, tj. uplynulé tři roky. V regionech nájemné naopak roste. "Dle našeho názoru to souvisí s rostoucí bytovou výstavbou i investiční aktivitou v krajských městech," uvádějí analytici.

Nejvyšší poptávka je podle nich v segmentu levných bytů, což představuje nájmy do sedmi tisíc korun mimo Prahu a do 10.000 Kč v Praze. Roste také poptávka po kvalitních bytech v novostavbách s dobrou dopravní dostupností do center měst.

U výrobních a obchodních prostor se ceny nájmů pro menší a střední firmy letos zvedly o sedm procent, a to rovnoměrně po celé ČR. "I na tomto trhu je ovšem zřetelný trend přibližování cen Prahy a ostatních krajských měst. O obchodní prostory v centrech měst zaznamenáváme zvýšenou poptávku především z řad vietnamské komunity, která je poměrně solventní a poptává obchody ve velmi širokých cenových relacích," uvádí analýza.

Pro příští rok Adon Consulting očekává růst na podobné úrovni jako letos. U tržních nájmů bytů půjde spíše o stagnaci, maximálně velmi mírný nárůst v řádu procent.Zdroj: ČTK